Inspiratievideo duurzame agrarische verdienmodellen: Boerderij De Grazige Weiden

september 18, 2023

Inspiratievideo duurzame agrarische verdienmodellen: Boerderij De Grazige Weiden

Om de transitie naar duurzame landbouw met natuur vaart te geven zijn er concrete verdienmodellen nodig voor boeren. In het project Duurzame Verdienmodellen verzamelen we informatie over de huidige mogelijkheden in factsheets en bieden we inspiratie door een inkijkje te geven in bedrijven die hier al mee bezig zijn. Dit keer: boerderij De Grazige Weiden in Oudewater.

Boerderij De Grazige Weiden

In Oudewater hebben Jan en Conny Graveland een inspirerend duurzaam verdienmodel gerealiseerd. Hun zorgboerderij met vijftig koeien is meer dan alleen landbouw; het is een plek waar zorg en duurzaamheid samenkomen. Het bedrijf doet aan weidevogelbeheer, heeft zonnepanelen geplaatst op het dak van de stal en is inmiddels in omschakeling naar biologisch. Daarnaast wordt de mogelijkheid verkend om voederhagen te planten, een vorm van agroforestry waarbij hagen koeien niet alleen schaduw, maar ook een aanvulling op hun dieet bieden. Met het welzijn van de koeien en een gezonde bodem voorop, is er de keuze gemaakt voor verbreding in plaats van uitbreiding. In 2009 zijn Conny en Jan daarom begonnen met dagbesteding voor jongeren met psychische problematiek of een ontwikkelingsstoornis.

Duurzame Verdienmodellen

De manier waarop Miranda en Ko hun verdienmodel hebben ingericht is één van de vele voorbeelden van een duurzaam verdienmodel. Wil jij als agrariër aan de slag met het verduurzamen en weerbaarder maken van jouw verdienmodel door naast je productie ook andere inkomensstromen te genereren? Wij helpen je graag op weg met factsheets waarin we informatie over duurzamere verdienmodellen gebundeld hebben en je tips geven over hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan. Je vindt ze hier.

Het project Duurzame Verdienmodellen is onderdeel van het trajectplan Duurzame Landbouw met Natuur. Duurzame Landbouw met Natuur is een samenwerking tussen LTO Noord, Utrechts Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, de agrarische collectieven, Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Met dit project willen we bestaande kennis over verdienmodellen verspreiden, agrarische ondernemers helpen om verdienmodellen op hun bedrijf te implementeren en obstakels wegnemen die hen hierin belemmeren. Bovendien willen we de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen stimuleren.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Isabel!

Profiel Isabel Kruisheer

Isabel Kruisheer

Projectleider natuurinclusieve samenleving