Honderden bomen en struiken op boerderij Tussen de Hagen via Plan Boom

februari 24, 2021

Honderden nieuwe bomen en struiken op Boerderij tussen de Hagen

Bij Boerderij tussen de Hagen zijn de afgelopen twee weken 88 bomen en 450 struiken aangeplant. Dit is onderdeel van een agroforestry project, waarbij bomen onderdeel zijn van het landbouwbedrijf. De NMU ondersteunt dit project en zorgt voor kennisdeling met van boeren en beleidsmakers in de provincie. Dit project is mogelijk gemaakt via Plan Boom, met financiering van RVO.

In de komende jaren wil boer Ron van Zandbrink meer natuur aanleggen bij Boerderij tussen de Hagen in Stoutenburg. Dit in dienst van de natuur, maar met een multifunctionele rol die ook financieel rendabel is voor de boer. In eerste instantie zal de nadruk liggen op zogenoemde ‘silvopasture’ liggen, waarbij vee gecombineerd wordt met bomen. Na verloop van tijd kunnen noten en fruit geoogst gaan worden. De producten zullen dan worden verkocht in de boerderijwinkel.

In het voorjaar van 2019 zijn ze op de boerderij begonnen met de aanleg van een proefperceel silvopasture van 0,3 hectare. Hierin staan 3 rijen fruitbomen op een noord-zuid oriëntatie. Om een microklimaat te creëren is het perceel omringd door een beukenhaag. Tussen de bomen in de rij is een bijenmengsel gezaaid. Tussen de rijen kunnen de jongste kalveren grazen.

In de winter van 2019-2020 is er op een naastgelegen grasklaverperceel 1 hectare beplant met walnoten- en tamme kastanjebomen. Het is zo ontworpen dat er machinaal werk mogelijk is en de koeien kunnen grazen zonder dat ze bij de bomen kunnen. Tussen de bomen in de rij is de grasmat verruigd. Langs percelen en rond het erf zijn ook vele struiken en bomen aangeplant. Die bevorderen de biodiversiteit, maar zijn ook gunstig voor de melkkoeien. Zo is er in het voorjaar van 2019 600 vierkante meter bosplantsoen aangeplant en in het voorjaar van 2020 een haag van 450 meter.

De afgelopen weken werd dit project uitgebreid met 88 bomen en 450 struiken. “Het weiland was heel nat en de regen gooide bijna roet in het eten. Maar het land had genoeg draagkracht voor de trekker en aanplantmachine”, aldus boer Ron van Zandbrink. De aanplantmachine bestond uit een frees van 30 cm breed en 30 cm diep. Deze maakte ruimte vrij voor de bomen en planten. Aan de machine zaten ook twee schotten die het zand weer naar binnen drukten, waardoor de planten ‘vast’ zaten.  De walnotenbomen werden voorzien van een bamboestok voor stabiliteit tijdens het groeien.

Ron van Zandbrink is enthousiast over het vervolg. “Als de grond wat opgedroogd is (lees: geen water op het land) wordt de witte klaver gezaaid tegen de onkruiddruk. Witte klaver blijft laag en zal dus niet over de planten heen gaan groeien. Ook zorgt dit voor stikstof in de bodem en voeding voor insecten. En het ziet er ook nog eens mooi uit!” In het voorjaar (maart-april) zal het watersysteem aangelegd worden. Daarbij is er ook nog de wens om de komende jaren meer landschapselementen aan te planten, voor nog meer natuur en biodiversiteit.

Op 13 april van 10.30-12.00 uur organiseert de NMU een bijeenkomst om de geleerde lessen uit dit project te delen. Dus wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je in!

 

 

Tags: