Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Gemeenten aan de bak met de circulaire economie!

Gemeenten aan de bak met de circulaire economie!

De afgelopen jaren is in de regio door verschillende partijen gewerkt aan het versnellen van de circulaire economie. Na de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart, heeft de NMU gekeken op welke manier de Utrechtse gemeenten van plan zijn om de komende 4 jaar aan de slag te gaan met de circulaire economie.  Maar liefst 7 gemeenten hebben een wethouder met circulaire economie in de portefeuille. Daarnaast bekeken we wat er in de coalitieakkoorden en in de begrotingen is gezegd over circulaire economie. Het eindresultaat hiervan hebben we samengevoegd in deze mooie flyer.

Circulair inkopen

Veel gemeenten hebben ‘circulair inkopen’ als eerste actie op het thema circulair. Vaak is dit uitgedrukt in het percentage waarin circulair ingekocht dient te worden. Hiermee pakt de gemeente haar rol als launching customer. Dat wil zeggen dat als de gemeente vraagt naar circulaire producten of uitvoering, dat ervoor zorgt dat de markt gestimuleerd wordt. Voor het halen van deze doelstelling, is het echter wel nodig dat goed gedefinieerd wordt wat wordt bedoeld met ‘circulair’ en ‘circulair inkopen’.  Ook is nog niet altijd duidelijk hoe dit gemeten kan worden. Ondertussen zien we al een hoop mooie voorbeelden ontstaan. Zo heeft gemeente Utrecht bij de aanbesteding van vloeren van sporthallen circulair aanbesteed en heeft gemeente Houten een mooie webpagina met alle voorbeelden van circulaire inkoop.

 

Servicepunt Circulair

Om het thema circulair een boost te geven in Nederland, en initiatiefnemers te ondersteunen met het halen van hun doelstellingen, hebben wij het Servicepunt Circulair. Dit is een landelijk servicepunt. Iedereen die aan de slag wil met dit thema en daarvoor inspiratie en handelingsperspectief zoekt kan bij ons terecht. We bieden er o.a. een overzicht van voorbeelden van circulaire producten en diensten en ondersteunen met het opzetten van nieuwe initiatieven.

 


Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI