Excursie agroforestry en regeneratieve landbouw: een rendabel alternatief?

oktober 21, 2021

Excursie agroforestry en regeneratieve landbouw: een rendabel alternatief?

Op 16 september 2021 heeft de NMU met een groep boeren, grondbezitters, beleidsmakers en andere geïnteresseerden de regeneratieve boerderij Schevichoven in Leersum bezocht.

Het doel van deze excursie was om agrarische ondernemers te informeren over de kansen en mogelijkheden voor een rendabel natuurinclusief landbouwbedrijf. Natuurinclusieve landbouw kent vele soorten: permacultuur, agroforestry, silvopasture en nog tal van andere vormen. Een terugkerend struikelblok is vaak het verdienmodel. Het huidige beleid, waar een harde scheiding wordt gemaakt tussen landbouw en natuur, samen met de hoge prijs voor zowel arbeid als grond maakt het ondernemers niet makkelijk om ruimte te maken voor natuur. Op boerderij Schevichoven geloven ze dat, ondanks deze beren op de weg, een regeneratief landbouwbedrijf met een positief saldo gerund kan worden. Op de langere termijn is dit saldo volgens hun berekening hoger dan bijvoorbeeld een gangbaar akkerbouwbedrijf. Daarbij gaan ze uit van de ruwe producten, ze maken zelf geen jam, sap, of iets dergelijks.

25 soort gewassen

Een belangrijke pilaar in het verdienmodel van Schevichoven is het aantal calorieën dat ze per hectare verbouwen. Op hun boerderij gebruiken ze de energie van de zon maximaal door te werken met een gelaagde structuur: bomen en struiken worden gecombineerd met lage gewassen en bodembedekkers. In de praktijk betekent dit 25 soorten gewassen, van kruiden tot noten, die de bodem verbeteren en biodiversiteit bevorderen. Ze werken volgens de principes van de biologische landbouw, maar vragen hier bewust geen officieel certificaat voor aan.  Vorig jaar zijn de eerste producten verkocht, onder andere via Boerschappen.

Rondleiding over 2 hectare

Tijdens de bijeenkomst werd uitgelegd hoe je een regeneratieve permacultuur zoals die op Schevichoven kan starten, welke hordes er moesten worden genomen voor de aanleg van het systeem, hoe de business case is opgebouwd en welke financiële bronnen er zijn aangeboord. Verder hebben alle deelnemers een rondleiding gehad over de eerste 2 hectare die inmiddels  is aangelegd waarbij dieper is ingegaan op de voorbereiding van de bodem, keuzes van planten en hoe een dergelijk systeem de bodem en de biodiversiteit zich herstelt. Een inspirerende middag waar we een kijkje hebben kunnen nemen in een van de mogelijke toekomstige vormen van de landbouw in Utrecht en Nederland.

Tags:

Neem voor meer informatie contact op met:

Profiel Isabel Kruisheer

Isabel Kruisheer

Projectleider natuurinclusieve samenleving