De 10 belangrijkste tips om minder (Russisch) gas te gebruiken

maart 24, 2022

De 10 belangrijkste tips om minder (Russisch) gas te gebruiken

In 2021 is er in totaal 40 miljard kubieke meter gas verbruikt in Nederland. Volgens de EU komt 40 procent van het gas dat de EU-landen verbruiken uit Rusland. Elke dag stroomt er nu zo’n 350 miljoen kuub gas door alle pijpleidingen die Russisch gas naar Europa brengen. De waarde van een dag gas pompen is op dit moment bijna 900 miljoen euro! Los van het feit dat we tot op de dag van vandaag nog zoveel geld Ruslands kant op laten gaan, warmt de aarde door ons gasverbruik in een versneld tempo op, met alle gevolgen van dien.

Om hier veranderen in te brengen, zijn hier tien tips die je helpen besparen op gas en geld. Kijk voor meer tips over duurzaamheid op www.facebook.com/groups/101klimaat.tips

 

Douche korter

Douche korter en bespaar €220,- per jaar! Door met z’n allen 4 minuten korter te douchen, dus het op 5 minuten te houden, bespaar je per gezin van 4 personen €220,- per jaar. Of maar liefst jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol warm water.

Dak- en spouwmuurisolatie aanleggen

Twee van de drie woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dit is zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen. Je hebt minder kou en toch, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Leg dak- en spouwmuurisolatie aan en bespaar meer dan €1000 per jaar.

Plaats radiatorfolie

Een verwarming geeft ook warmte aan de achterkant af. Dit betekent dat de muur wordt verwarmd. Hierdoor gaat er uiteindelijk warmte verloren. Door radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen, zorg je ervoor dat de warmte terugkaatst en in de woning blijft. Hiermee bespaar je zo’n €210 per jaar! Het is bovendien ook erg goedkoop en eenvoudig om zelf aan te brengen.

Neem dubbel glas

Wil jij warmte beter vast houden in je huis? Kies dan voor dubbel glas. Dubbel glas creëert namelijk een isolerend luchtlaagje tussen twee glasplaten. Het zorgt er dus voor dat het huis zijn warmte niet verliest via de ramen. Wist je dat je al tot €200 per jaar kunt besparen als je de ramen vervangt met dubbel glas.

Zet je thermostaat één graad lager

Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Dit is ongeveer € 100,- per jaar!

Verwarm je slaapkamer niet

Een makkelijke manier om te besparen op je gasverbruik is om de verwarming in je slaapkamer uit te zetten. Een frisse kamer is goed voor de nachtrust en je bespaart gemiddeld zo’n € 80,00 per jaar! Zet de verwarming in je slaapkamer wel op vriesstand. Zo voorkom je dat de leidingen bevroren raken.

Lucht je huis voordat je de verwarming aanzet

Door je huis eerst goed te luchten voor je de verwarming aandoet , kun je zo’n € 50,- per jaar besparen. Hierdoor wordt de lucht in huis droger. En droge lucht geleidt warmte beter, waardoor de lucht sneller verwarmd wordt dan vochtige lucht. Je hebt dus minder gas nodig om te verwarmen!

Schaf een warmtepomp aan

Met een warmtepomp bespaar je enorm op energiekosten. In een gemiddeld woonhuis met een gasverbruik van 1.600 m3 gas, bespaar je ongeveer €420,- op energiekosten. Daarnaast betaal je geen vastrechtkosten meer als je je laat afsluiten van het gas. Dat is een besparing van nog eens €190,- per jaar. Dat maakt de totale besparing zo’n €610 ,- per jaar.

Plaats zonnepanelen op je dak

Met 10 zonnepanelen bespaar je al gauw zo’n € 880 per jaar op jouw energierekening. Hoeveel je precies bespaart met zonnepanelen, hangt factoren af zoals: kwaliteit en vermogen van je zonnepanelen. In zo’n 6 jaar heb je de kosten van de aanschaf eruit. En, niet te vergeten: je huis kan meer waard worden.

Verwarm alleen waar nodig is

Zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar je op dat moment aanwezig bent, sluit deuren van de ruimtes waar je niet bent en bespaar gemiddeld € 240,- per jaar.  Het verwarmen van onnodige ruimtes zorgt voor hogere kosten en het toch laat je verwarming nog harder te werken.

 

Welke tip vind jij het beste, of heb je zelf een betere tip? Volg onze Facebookgroep en deel het met ons! www.facebook.com/groups/101klimaat.tips