Klimaatambassadeurs

Klimaatambassadeurs

Veel mensen vinden het lastig om te weten waar ze moeten beginnen bij het klimaatbestendig maken van hun huis, tuin en buurt. De NMU leidt daarom bewoners en vrijwilligers met interesse in klimaatadaptatie, op tot klimaatambassadeur.

Klimaatadaptatie

We krijgen steeds vaker te maken met heftige buien en wateroverlast, of juiste langere perioden van hitte of droogte. Het is belangrijk om onze eigen leefomgeving hierop aan te passen, zodat we beter met deze weersomstandigheden om kunnen gaan. Daar kunnen we zelf ook iets aan doen, bijvoorbeeld in onze eigen tuin of buurt, bijvoorbeeld door te ontstenen, meer groen aan te leggen, meer ruimte te bieden aan water of een duurzaam dak te maken.

Ambassadeurs geven advies en organiseren activiteiten

We leiden bewoners en vrijwilligers in de provincie Utrecht op tot klimaatambassadeur via een basistraining van enkele avonden rondom verschillende onderwerpen. Ambassadeurs gaan vervolgens aan de slag om in hun  gemeente ook anderen enthousiast te maken hiermee aan de slag te gaan. Bewoners kunnen met vragen terecht bij de ambassadeur in hun gemeente, die ze advies geeft en met ze meedenkt. Ambassadeurs kunnen ook zelf activiteiten organiseren, bijvoorbeeld informatiemomenten of het opzetten van collectieve inkoopacties. De NMU ondersteunt hun hierbij. Samen vormen de ambassadeurs een provinciaal netwerk van klimaatambassadeurs die onderling kennis en ervaring delen en anderen helpen!

Ambassadeurs in 10 gemeenten

Op dit moment hebben wij ambassadeurs actief in 10 Utrechtse gemeenten: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, Nieuwegein, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Vijfheerenlanden.

Trainingsavonden 2021

Voor de klimaatambassadeurs organiseren we trainingen op 19 januari, 3 maart en 22 april.

Interesse? Neem contact op!

Heb je interesse om klimaatambassadeur te worden? Of ben je inwoner en heb je een vraag voor de ambassadeur in jouw gemeente? Of werk je bijvoorbeeld bij een gemeente of andere organisatie en ben je benieuwd naar mogelijkheden om samen te werken met de klimaatambassadeurs?

Neem dan contact met ons op via de gegevens hieronder!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Duurzame mobiliteit | Groen-blauwe stad