Klimaatambassadeurs

Klimaatambassadeurs

Veel mensen vinden het lastig om te weten waar ze moeten beginnen bij het klimaatbestendig maken van hun huis, tuin en buurt. De NMU leidt daarom bewoners en vrijwilligers met interesse in klimaatadaptatie, op tot klimaatambassadeurs.

We krijgen steeds vaker te maken met heftige buien en wateroverlast, of juiste langere perioden van hitte of droogte. Het is belangrijk om onze directe leefomgeving hierop aan te passen, zodat we beter met deze weersomstandigheden om kunnen gaan. Daar kunnen we zelf ook iets aan doen in onze eigen tuin of buurt. We kunnen bijvoorbeeld stenen weghalen, meer groen aanleggen, water meer ruimte geven of een duurzaam dak aanleggen.

Klimaatambassadeurs geven advies en organiseren activiteiten

We leiden bewoners en vrijwilligers in de provincie Utrecht op tot klimaatambassadeur via een basistraining van enkele avonden rondom verschillende onderwerpen. Met de opgedane kennis gaan de ambassadeurs vervolgens in hun eigen gemeente ook anderen enthousiast maken om tuin en buurt klimaatbestendig in te richten.

Bewoners kunnen met vragen terecht bij de ambassadeur in hun gemeente, die ze advies geeft en met ze meedenkt. Ambassadeurs kunnen ook zelf activiteiten organiseren, bijvoorbeeld informatiemomenten of het opzetten van collectieve inkoopacties. De NMU biedt de ambassadeurs hierbij ondersteuning.

Samen vormen de ambassadeurs een provinciaal netwerk van klimaatambassadeurs, die onderling kennis en ervaringen delen en anderen helpen!

Klimaatambassadeurs in 10 gemeenten

Op dit moment zijn er 40 klimaatambassadeurs actief in 14 Utrechtse gemeenten: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, Leusden, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug,  Vijfheerenlanden, Woerden en Zeist.

Interesse? Neem contact op!

Heb je interesse om klimaatambassadeur te worden? Op dit moment zijn de trainingen voor 2021 al begonnen, maar in overleg kunnen we kijken of je nog kunt aanschuiven.

Ben je inwoner, heb je een vraag of idee en wil je in contact komen met de ambassadeur in jouw gemeente? Dan kun je ons bellen of mailen. Wij brengen je dan in contact met de desbetreffende klimaatambassadeur.

Werk je bijvoorbeeld bij een gemeente of andere organisatie en ben je benieuwd naar mogelijkheden om samen te werken met de lokale klimaatambassadeur? Neem dan contact op, dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Onze contactgegevens staan hieronder.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Duurzame mobiliteit | Groen-blauwe stad