In gesprek met: Henk van der Honing van Samen Duurzaam Nieuwegein

 

Interview klimaatambassadeur Henk van der Honing

Henk van der Honing heeft samen met Roel van den Bosch de training Klimaatambassadeur gevolgd bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht. En het zijn met récht ambassadeurs. Ze zijn via Samen Duurzaam Nieuwegein betrokken bij veel groene projecten in de gemeente. Henriëtte Keijzer (NMU) ging met de fiets op pad met Henk.

“Henk heeft mij meegenomen op een fietstocht door Nieuwegein. Onderweg heb ik veel voorbeelden gezien van klimaatadaptieve maatregelen die al een tijdje geleden zijn aangelegd en hebben bewezen echt te werken. Langs de kale gevel van een appartementencomplex zijn ijzeren frames geplaatst waar klimplanten tegenaan kunnen groeien. Zo is de helft van de gevel bedekt met groen. Niet alleen staat dat heel leuk, het houdt de woningen en de omgeving ook een stuk koeler in de zomer. Veel dieren kunnen er een schuilplaats in vinden en er is tegen de gevel ook een nestkast voor vleermuizen opgehangen.

Samen Duurzaam NieuwegeinBij een ander appartementencomplex is een wadi in het midden aangelegd. Het water van de parkeerplaatsen stroomt in deze wadi en infiltreert daar gedeeltelijk, omdat hier een kleibodem is. Het overige water loopt door een infiltratiebuis onder de weg door naar een andere plek waar het water langzaam kan infiltreren. Deze plek heeft echt een diversiteit aan wilde planten door de nattere en drogere gedeeltes.

Verderop is op een parkeerplaats vilt geplaatst tussen de straatklinkers. Het vilt trekt het water aan, dat zo infiltreert tussen de klinkers door de grond in. Ook een goed idee om door andere gemeentes over te nemen als er opnieuw bestraat moet gaan worden.

In Nieuwegein geeft de gemeente subsidie op een regenton, maar Nieuwegein valt ook onder het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden die ook een regenton subsidie hebben. Samen Duurzaam Nieuwegein heeft met de HDSR overlegd dat zij deze subsidie kunnen inzetten voor een actie regenpijp afkoppelen. Hiervoor had SDN een samenwerking met tontonregenton, die ze hielpen de regenpijp af te koppelen naar een regenton.

SDN wil ook graag samenwerken met NMU voor trainingen van tuinambassadeurs, zodat zij buurtbewoners kunnen adviseren over klimaatadaptieve maatregelen in de tuin. De NMU training dit najaar is daarvoor al een goede basis.”

Samen Duurzaam Nieuwegein

 

“Ik hoop dat klimaatambassadeurs of bewonersorganisaties ook hun verhalen aan ons willen vertellen om zo anderen te inspireren.”

Henriëtte Keijzer (NMU)

Neem contact op

 

Henriëtte Keijzer

hkeijzer@nmu.nl