Op korte afstand te voet naar het werk

april 23, 2018

Op korte afstand te voet naar het werk

Bijna de helft van de Nederlanders is in 2016, bij een afstand korter dan een kilometer, lopend naar het werk gegaan. In totaal ging vier procent te voet naar het werk.

Dit komt neer op 114 miljoen reizen die geheel te voet zijn afgelegd, meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Niet alleen wandelingen van en naar het werk is meegerekend. Ook van een winkel naar het werk, van een lunchafspraak terug naar het werk of verplaatsingen tussen verschillende locaties tellen mee.

Voertuigen

Op afstanden tussen 1 en 3,7 kilometer wordt vooral gefietst: in zes op de tien gevallen wordt voor de fiets gekozen. Bij een kwart van de gevallen wordt de auto gepakt. En zeven procent van de verplaatsingen wordt helemaal te voet gedaan.

Bij grotere afstanden wordt in minder dan een procent van de gevallen gelopen. Als de afstand langer dan 15 killometer is, wordt in tachtig procent van de gevallen de auto gebruikt. Een op de tien verplaatsingen gaat bij deze afstanden per trein.

Op afstanden korter dan 1 kilometer is lopen favoriet

Afstanden van en naar het werk korter dan 1 kilometer worden het vaakst te voet afgelegd. Bijna de helft van deze verplaatsingen wordt lopend gemaakt, 40 procent gebeurt met de fiets en 9 procent met de auto. Op afstanden tussen 1 en 3,7 kilometer wordt vooral gefietst: zes op de tien verplaatsingen vindt plaats met de fiets als hoofdvervoermiddel, ruim 25 procent gaat met de auto, en nog maar 7 procent volledig te voet. Als de afstand van of naar het werk nog groter is, wordt nauwelijks nog gelopen (minder dan 1 procent). Boven de 15 kilometer worden acht op de tien verplaatsingen van en naar het werk met de auto gemaakt en één op de tien met de trein.

 

Meeste loopkilometers gemaakt met recreatief wandelen

Een verplaatsing die in zijn geheel te voet wordt afgelegd heeft een gemiddelde lengte van anderhalve kilometer. De meeste loopkilometers worden gemaakt voor recreatieve doeleinden (toeren en wandelen), gemiddeld bijna 2,7 kilometer per verplaatsing. Voor het werk leggen we minder lange afstanden te voet af, gemiddeld iets minder dan 1,2 kilometer.