Excursie Verdienmodellen in agroforestry op 16 augustus
juli 7, 2022
Excursie Verdienmodellen in agroforestry
Op 16 augustus organiseert de Natuur en Milieufederatie Utrecht een excursie ‘Verdienmodellen in agroforestry’ bij Jan en Hanne van de Hanne Hoeve in Westerhoven (Noord-Brabant). Jan en Hanne vertellen tijdens de excursie over hoe zij de afzet van hun walnoten regelen, hoe ze eigen luzerne en rode klaver gebruiken als veevoer en hoe ze hun werkzaamheden in de notenteelt combineren met de veehouderij. Meld je hier aan voor de excursie!
Bedrijfsvoering van de Hanne Hoeve
In 2019 is op 2 hectare een agroforestry systeem opgezet bij de Hanne Hoeve met 120 walnootbomen. Daarvoor was het hoofdzakelijk een melkveehouderij. Bomen op een agrarisch bedrijf geven allerlei voordelen, zoals schaduw voor de koeien, een gezonde bodem en het vasthouden van water. Onder de bomen van de Hanne Hoeve grazen nu koeien van het ras Blond d’Aquitaine en is luzerne en rode klaver gezaaid. De luzerne en rode klaver worden gebruikt als veevoer voor deze koeien. In de ruimte van de voormalige melkstal is een bedrijfsruimte ingericht voor de verwerking van walnoten. In de toekomst hopen Jan en Hanne van de notenproductie uit het agroforestry systeem hun hoofdinkomsten te genereren. Het uiteindelijke doel is om een coöperatie op te zetten, waarin mensen die noten produceren, verwerken en vermarkten worden verenigd. Door samen te werken kan de afzet van walnoten aan grotere partijen worden aangeboden, om zo een gestructureerd aanbod te creëren.
De excursie
Dinsdag 16 augustus om 09:00 uur verzamelen we bij Utrecht CS, vandaar rijden we met de bus naar Noord-Brabant. Jan en Hanne vertellen tijdens de excursie over hun bedrijfsvoering en geven ons een rondleiding over hun bedrijf.
Vervolgens geven de initiatiefnemers van regeneratieve boerderij Schevichoven een presentatie over het verdienmodel achter hun bedrijf, wat ze hebben berekend met behulp van een financiële doorberekening. In hoeverre is het systeem dat ze voor ogen hadden financieel haalbaar en in hoeverre kan het concurreren met gangbare bedrijfsvoering?
We sluiten af met een gezamenlijke lunch op de Hanne Hoeve. Rond 14:30 uur zijn we terug op Utrecht CS.
Aanmelden
Ben je geïnteresseerd en wil jij je aanmelden voor deze excursie? Dat kan via deze link: Natuur en Milieufederatie Utrecht (spits-online.nu).
Trajectplan Duurzame Landbouw met Natuur
Deze excursie wordt georganiseerd vanuit het Trajectplan Duurzame Landbouw met Natuur. Dit is een samenwerking van de Land en Tuinbouw Organisatie -Noord (LTO-Noord), Natuurmonumenten, Agrarische collectieven, Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), Staatsbosbeheer (SBB), Utrechts Particulier Grondbezit (UPG), Utrechts Landschap en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU).
Vragen over deze excursie? Neem hiervoor contact op met Isabel!
Isabel Kruisheer
Projectleider natuurinclusieve samenleving