De 10 beste energiebesparingstips!

De 10 beste energiebesparingstips!

De NMU zet al jaren in op energiebesparing en meer opwek van duurzame energie. Met de huidige energiecrisis is gas en stroom besparen super relevant. En dit is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook nog eens voor het klimaat! Daarom hebben wij de 10 beste energietips op een rijtje gezet en delen we iedere week energiebesparingstips die goed zijn voor het klimaat en je portemonnee op: www.facebook.com/groups/101klimaat.tips. Bekijk daarnaast ook de Toolbox van Servicepunt Energie, waaronder een flyer met tips in drie verschillende talen.

 

Zet de thermosstaat 1 graad lager

Doe een trui aan en zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 18℃, in plaats van voor 19℃. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Dit is ongeveer € 180,- per jaar!

Gebruik de juiste bandenspanning

Door te rijden op zachte banden verbruik je meer brandstof omdat de rolweerstand toeneemt. Zo zou de CO2-uitstoot met 300 miljoen kilo per jaar omlaaggaan als iedereen in Nederland met de juiste bandenspanning rijdt. Ook zijn er dan minder banden nodig, omdat ze met de juiste bandenspanning ook minder snel slijten.

Doe ’s avonds de gordijnen dicht

Wil jij 90 euro per jaar besparen? Als je de gordijnen dicht doet voorkom je dat er tocht van je ramen af komt. Hierdoor verlies je dus geen warmte! Zorg dan wel dat de gordijnen niet voor de radiator hangen

Korter douchen

Een van de makkelijkste manieren om snel gas te besparen is korter douchen. We douchen in Nederland gemiddeld 9 min. Door daar 5 min van te maken kun je als gezin met 4 personen al snel €260,- per jaar besparen!  Dat zijn jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol warm water.

Voorkom sluipverbruik en trek de stekker uit het stopcontact

Wist je dat zelfs als elektrische apparaten stand-by staan dit energie kost? Een gemiddeld huishouden heeft zo’n 450kWh sluipverbruik volgens Milieu Centraal. Dat is zo’n € 221,45 per jaar! Maar hoe voorkom je sluipverbruik?:

  • Gebruik de uitknop en vermijd stand-by
  • Haal opladers na gebruik uit het stopcontact
  • Schaf een bespaarstekker aan voor tussen het stopcontact en je apparaat.
  • Maak gebruik van een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar
  • Trek de stekker er uit als je apparaten een langere tijd niet meer gebruikt (LET OP: doe dit niet bij de cv-ketel, deze moet stand-by staan!)

Vervang gloei en spaarlampen voor LED

Heb jij nog gloeilampen of spaarlampen in gebruik? Als jij 4 gloeilampen vervangt voor LED lampen bespaar je tot € 32,80 per jaar! LED lampen verbruiken namelijk 90% minder energie dan gloeilampen en 60% minder dan spaarlampen. Een ander voordeel aan LED lampen is dat ze 15x zo lang mee gaan als 1 gloeilamp! Extra tipje voor de Kerstdagen: Heb je nog oude lampjes voor in de Kerstboom of in de tuin? Wist je dat LED kerstlampjes tot 10 x zuiniger zijn en veel minder heet worden?

Werk op kantoor

Werk aankomende winter weer eens wat vaker op kantoor of gezellig bij een collega thuis. Super gezellig en zo bespaar je energie. Als je nu 5 dagen in de week vanuit huis werkt, dan zou het je van december tot februari zo’n €700 kosten. En als je nog in een slecht geïsoleerd huis woont kan dit nog veel hoger uitpakken.

Zet je koelkast op 4°C

Door je koelkast op 4°C te zetten bederft je eten minder snel. Ook kunnen bacteriën op deze temperatuur nauwelijks groeien! Nog een extra tip, zet je bederfelijke producten onderin de koelkast. Daar is het namelijk koeler dan bovenin!

Installeer bewegingsmelders

De goedkoopste lamp is de lamp die niet brandt. Het kan gebeuren dat je een keer vergeet om de lampen uit te doen. Om dit te voorkomen kan je bewegingsmelders plaatsen! Je kunt hiermee tot 30% energie besparen. Hoewel de bewegingsmelder een kleine hoeveelheid energie gebruikt om te werken. Plaats de bewegingsmelders wel in ruimtes waar je niet lang stilzit, zo voorkom je dat de lampen uitgaan en je in het donker zit. Oh ja! Als extra tipje voor tijdens de Kerstdagen: Gezellig al die (led) lampjes in de kerstboom en tuin. Maar in de nacht kunnen ze uit. Gewoon op een timer zetten.

Las een kliekjesdag in

Heb je restjes over van een maaltijd? Vries het in en hou een kliekjesdag! Zo hoef je geen eten weg te gooien en heb je later in de week een heerlijke maaltijd die alleen nog maar opgewarmd hoeft te worden!

  

Bekijk de Toolbox van Servicepunt Energie