Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Groene voornemens 2019

Groene voornemens 2019

2019 is van start gegaan! Heb jij al goede voornemens gemaakt? Wij geven in januari ieder dag een duurzame tip. Benieuwd wat jij kunt doen om 2019 een beetje groener te maken? Houdt dan deze pagina en onze Facebookpagina in de gaten!

Tip 3 januari: EET IEDERE WEEK EEN DAG MINDER VLEES.

Het effect is enorm! Beter voor je gezondheid, beter voor het klimaat, beter voor het dierenwelzijn en beter voor de wereld. Voor 1 kg vlees is zo’n 50 kilo mais of soya nodig. Als we 1 dag minderen besparen we in Nederland samen 10.000 voetbalvelden regenwoud per jaar. Voor meer informatie kijk op meatless monday 

Tip 4 januari: PLAK RADIATORFOLIE ACHTER JE VERWARMING!

Radiatorfolie bespaart gas, zonder dat je het ziet! De radiatorfolie komt onzichtbaar achterop de radiator. Daar houdt het de warmte tegen die via de muur naar buiten gestraald wordt door de radiator. Dankzij de folie wordt de warmte alleen nog naar de kamer weerkaatst en veel minder naar de muur erachter.

Radiatorfolie kost heel weinig, maar bespaart juist veel. Dat komt omdat de folie tot 96% van de warmte tegenhoudt, die normaal naar buiten lekt. Daardoor werkt de radiator dus veel efficiënter en dat bespaart energie. En je bespaart veel geld, soms zelfs meer dan €100! ga voor meer tips naar Milieu Centraal

Tip 5 januari: KOOP MINDER SPULLEN IN 2019

Veruit de grootste milieu-impact komt van de aankoop van nieuwe spullen, zoals meubels, papier en speelgoed. Vooral elektronica is schadelijk voor het milieu.

Zo hoef je niet iedere twee jaar de nieuwste telefoon te kopen. Je kunt apparaten laten repareren bij een repaircafé, gereedschap lenen van de buren en simpelweg altijd iets weg doen als je iets nieuws koopt. Zo voorkom je dat je moet ‘ontspullen’. https://buythechange.nl/5-duurzame-voornemens-echt-effect/

Tip 6 januari: BLAAS JE OUDE KLEDING EEN NIEUW LEVEN IN!

Je kast puilt uit en toch weet je niet wat je aan moet trekken. Zo veel kleding; kapot uitgedragen of te klein, dan maar in de prullenbak. En dat terwijl er zo veel verschillende mogelijkheden zijn om kleding een nieuw leven in te blazen. Nu hoor ik je denken… dan breng je het gewoon naar de kringloop, toch?

Geen slecht idee, zeker niet! Maar die lange broek kan ook een stukje vanaf en je hebt weer een extra broek voor in de zomer. Scheelt gelijk weer een paar tientjes in de winkel! Of neem nou dat witte t-shirt met al die vlekken. Met textielverf voor een paar euro heb je die vlekken zo weggewerkt. Ben je een beetje handig? Dan is die oude versleten broek misschien ook nog wel ergens goed voor!

Kijk op https://gezonderleven.com/acht-manieren-om-oude-kleding-he…/voor meer tips en manieren om je kleding een nieuw leven in te blazen

Tip 7 januari: RUIL EEN PAAR TUINTEGELS OM VOOR AARDE

Je maakt meer ruimte voor groen en geeft meer mogelijk voor regenwater om de grond in te zakken. klik op de link voor nog meer tips. https://sochicken.nl/duurzaam-leven/amp

Tip 8 januari: BEREIDT EENS PER WEEK EEN MAALTIJD VAN RESTJES OF KLIEKJES!

Helaas gooien we per huishouden in Nederland zo’n 40 kilo per jaar weg, wat neerkomt op meer dan 700 miljoen kilo. Een pijnlijk grote hoeveelheid, maar de harde waarheid!

Soms heb je dagen dat je te veel gekookt hebt. Of je houdt alleen de bodem over van dat zakje prei. Maar gooi het dan niet gelijk weg! Dek de kliekjes goed af en zet het in de koelkast, zo heb je de volgende dag alvast een maaltijd klaarstaan.

Met al dat eten dat we niet in de prullenbak gooien maar gewoon bewaren voor later, besparen we op jaarbasis al €150 euro persoon en gaan we voedselverspilling tegen!
Kijk voor meer inspiratie op https://www.voedingscentrum.nl/…/koken-met-restjes-en-kliek…

Tip 9 januari: VERSPIL GEEN KRAANWATER, GEBRUIK REGENWATER!

Per persoon verspillen we in Nederland 45.000 liter drinkwater! Dit kun je behoorlijk beperken  met een regenton: regenwater is prima te gebruiken om planten water te geven of om je auto te wassen. Regentonnen zijn er in alle soorten en maten, zelfs tot 500 liter.

Maar waterverspilling kun je op nog veel meer manieren tegengaan. Bijvoorbeeld door geen drinkwater in een flesje te kopen, het kraanwater in Nederland is immers het beste van de wereld. Maar ook met 5 minuten minder lang douchen verspil je al veel minder water.

 

Ook besparen op water? Ga naar https://www.duurzaamthuis.nl/welke-regenton-moet-ik-hebben

 

 

 

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI