We hebben weer een duurzame daken inkoopactie voor inwoners van de gemeente Utrecht

We hebben weer een duurzame daken inkoopactie voor inwoners van de gemeente Utrecht! DOE MEE!

Door de subsidie van de gemeente Utrecht, kun je nu al een groen dak laten aanleggen vanaf € 23,50,- per m2. Heb je een U-pas? Dan kun je zelfs gratis (of bijna gratis) een groendak laten aanleggen.

Ik wil een…


Waarom een duurzaam dak? 

Een duurzaam dak heeft veel voordelen, zoals: een mooi uitzicht! En wist je dat je dak de woning koelt op hete dagen en wateroverlast bij hevige regenval voorkomt? Daarbij wordt de natuur er natuurlijk beter van.

De NMU heeft voor inwoners van gemeente Utrecht een collectieve inkoopactie opgezet voor duurzame groendaken. Hiervoor wordt samengewerkt met leveranciers die zich onderscheiden op gebied van duurzaamheid.

Deze actie is voor inwoners van en organisaties gevestigd in de gemeente Utrecht. En de prijzen van het biodivers bloemendak gelden voor het laten aanleggen van de daken; de andere groendaken kun je laten aanleggen, of zelf aanleggen.

De gemeente Utrecht heeft een interessante subsidieregeling, waarbij de subsidie voor mensen met een U-pas extra hoog is. Hierdoor kunnen mensen met een U-pas, afhankelijk van de soort, gratis of bijna gratis groendaken laten aanleggen.

Het biodiverse bloemendak

Het voordeel van biodiverse, inheemse beplanting op je dak is dat het veel meer bijdraagt aan biodiversiteit dan een gewoon sedumdak. En het is veel leuker om naar te kijken: dit pakket bloeit ongeveer 10 maanden van het jaar. Dit dak kan in combinatie met zonnepanelen worden aangelegd.

Meer info

Fotocredits: Dakbloemenweide

Biobased en circulair groendak

Een biobased groendak opgebouwd uit 100% natuurlijke materialen zoals kurk, hergebruikt jute en Nederlandse schapenwol met een substraat van afgekeurde dakpannen en biochar. Volledig zonder plastics dus, met sedums en wilde bloemen gekweekt op biologische wijze. Dit dak kan in combinatie met zonnepanelen worden aangelegd.

Meer info

Fotocredits: Earthkweek

Natuurlijk sedumdak

Dit sedumdak groeit op een natuurlijke laag substraat: een gezonde voedingsbodem met voldoende worteldiepte. Deze substraatlaag heeft een gezond bodemleven, wat ervoor zorgt dat er (in tegenstelling tot een groendak op mineraal wol) nauwelijks extra voeding nodig is, biodiversiteit in de bodem begint en water beter wordt vastgehouden. De natuurlijke kringloop: ook op het dak. Dit dak kan in combinatie met zonnepanelen worden aangelegd.

Meer info

Fotocredits: Groendak

Integratie met zonnepanelen

Wil je de combinatie met opwek van zonne-energie, dat kan! Vraag ernaar bij deze drie aanbieders! De voordelen van een geïntegreerd groen zonnedak zijn dat het tot wel 8 graden koeler blijft onder het dak, je dakbedekking tot wel twee keer langer mee gaat en je zonnepanelen koeler blijven en hierdoor meer opwekken.

Wat kost een duurzaam dak?

Bekijk hieronder de prijzen, maak een keuze en meld je op de website van de leverancier!

Onderstaande prijzen zijn afhankelijk van specifieke wensen en situatie. Zo is de bereikbaarheid van het dak van invloed op de prijstelling. Kosten van plaatsing zonnepanelen en groen is maatwerk. Soms is het nodig een bouwkundig expert in te zetten om de draagkracht van het dak te berekenen. Gemeente Utrecht vergoedt ook deze kosten.

(Klik op onderstaand plaatje om te vergroten)

Prijzen Duurzame Daken-actie Gemeente Utrecht

 

Meer weten? 

Neem daarvoor een kijkje op het Servicepunt Duurzame Daken. Daar vind je informatie over verschillende soorten duurzame daken, veel gestelde vragen, de duurzame dakenwijzer, etc. Ook voor het opzetten van een buurtactie vind je tips.

Subsidie

De gemeente Utrecht biedt subsidie voor groendaken, voor inwoners en rechtspersonen van gemeente Utrecht. Het bedrag varieert, afhankelijk van de mate van waterbergend vermogen en biodiversiteit. Ook maakt de gemeente onderscheid tussen mensen zonder, en mensen met een U-pas. Meer informatie over de subsidieregeling van gemeente Utrecht. Het groendak moet minimaal 6 m2 zijn, twee aanvragen combineren mag.

Ben je onderdeel van een Vereniging van Eigenaren, of vertegenwoordig je een ander rechtspersoon, dan is de subsidie van de provincie Utrecht interessant. Voor 2024 is het geld al op, maar per 1 januari kunnen weer aanvragen gedaan worden. Meer informatie over de subsidieregeling van Provincie Utrecht.

 

De NMU heeft vertrouwen in de geselecteerde bedrijven maar is niet verantwoordelijk voor geleverd werk.

Meer weten? Neem contact op met Ieke!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving