Interview Energiearmoede in Leusden

Interview over Energiearmoede in Leusden

“Wij doneren zonnepanelen aan de Voedselbank. Dat levert hen langdurig en regelmatig inkomsten op”, aldus Marian Marseille, mede-oprichter van de Leusdense energiecoöperatie DEEL.

In de gemeente Leusden hebben ze een nieuwe actievorm bedacht. Energiecoöperatie DEEL doneert daar zonnepanelen aan de lokale Voedselbank. “Wij combineren het opwekken van duurzame energie met het geven van een extra steuntje in de rug van mensen die moeite hebben om rond te komen”, zegt Marian Marseille, mede-oprichter van DEEL.

Er bestaat in Leusden al een door de gemeente gefinancierd en goed lopend energieloket. Vanuit dit loket geven vrijwillige energiegidsen inwoners van Leusden energiebesparingsadvies en helpen ze om woningen energiezuiniger te maken. Marian: “We wilden niet ook energiegids worden, want die bestaan al. Daarom zochten we een andere manier om de opbrengst van de coöperatie ten goede te laten komen aan de mensen die het minste te besteden hebben. Het liefst via een bestaande organisatie, dus niet zelf iets oprichten. Dat hebben we gevonden door samen te werken met de Voedselbank. Zo delen hun klanten nu jaarlijks in de opbrengst.”

Het idee is simpel en doeltreffend. DEEL runt samen met de plaatselijke agrarische natuurvereniging een project waarin zonnepanelen op daken van boerenbedrijven worden gelegd. Mensen kunnen zich voor dat project inschrijven. Ze betalen dan mee aan de investering en worden via hun lidmaatschap van de coöperatie mede-eigenaar van de panelen en delen in de (toekomstige) opbrengsten. Marian: “Wij vragen aan de mensen die zich inschrijven voor het project een vrijwillige bijdrage voor de panelen die we aan de Voedselbank doneren.” Voor het project bestaat veel belangstelling, er is inmiddels zelfs een wachtlijst. Marian: “En het mooie is dat bijna iedereen de extra vrijwillige bijdrage stort.” Ook de gemeente heeft panelen aan de Voedselbank gedoneerd. Marian: “Die panelen leveren de Voedselbank langdurig en regelmatig extra inkomsten op. Daarvan profiteert uiteindelijk iedereen die van de Voedselbank afhankelijk is, ook toekomstige klanten.”

“Wij combineren het opwekken van duurzame energie met het geven van een extra steuntje in de rug van mensen die moeite hebben om rond te komen.”

Marian Marseille, DEEL

Marian is enthousiast, maar ziet ook punten voor verbetering. Ze zou graag zien dat de gemeente of de provincie middelen ter beschikking stelt voor het voorfinancieren en ontwikkelen van zonnedaken. Marian: “We moeten nu van alles voorfinancieren, zoals bijvoorbeeld een draagkrachtberekening voor daken waarop we panelen willen leggen, zonder dat we zeker weten of het project rendabel is.”

Dit risico maakt het volgens Marian lastig om projecten op te schalen voorbij de groep idealistische bewoners die dat risico wel willen en kunnen dragen. Ook wijst zij er op dat projecten langzamer gaan als je alles met vrijwilligers moet doen. Daarom zou ze graag zien dat er meer mogelijkheden komen om een projectleider van de coöperatie een financiële vergoeding te geven: “Als je als lokale coöperatie samenwerkt met andere lokale organisaties, en met lokale ondernemers het werk doet, krijg je niet alleen lokaal opgewekte duurzame energie, maar ook sociale cohesie. Dat is erg waardevol en bijna niet in geld uit te drukken.”

Het Servicepunt Warmte ondersteunt Utrechtse bewonersinitiatieven in de warmtetransitie. Wil jouw initiatief leren van de aanpak van andere initiatieven? Of heb jij een goede aanpak energiearmoede, en deel jij jouw kennis graag met andere Utrechtse initiatieven? Laat het ons weten. Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden we je graag op de hoogte van onze bijeenkomsten en cursussen.

 

Utrechters in actie tegen energiearmoede

Wil je meer weten? Neem dan contact op!