Warm door Water: samen warm zonder gas

februari 17, 2025

Warm door Water: samen warm zonder gas

Voor het project ‘Warm door Water, samen warm zonder gas’ zoeken we woningbezitters die willen deelnemen aan deze uniek pilot. Deelnemers krijgen de kans om samen met hun buren en met ondersteuning van experts hun huizen binnen een jaar gasloos te maken. Heb je een woning aan het water én goed contact met je buren? Dan is dit je kans om gebruik te maken van een innovatieve en duurzame verwarmingsoplossing: de water-warmtepomp.

Interesse? Ga naar Warm door Water!

Jessica Doorn, een van de initiatiefnemers van het project, deelt haar ervaring: “Toen ik zwanger was, viel het kwartje echt. Ik maakte me zorgen over de toekomst van mijn kinderen en besloot dat ik wilde bijdragen aan een duurzame wereld. Inmiddels heb ik niet alleen mijn eigen huis van het gas gehaald, maar ook veel buurtinitiatieven begeleid. Mijn missie is nu om anderen te helpen deze belangrijke stap te zetten.”

Mijlpaal

“In 2012 kochten mijn partner en ik een klein huisje in Soest. Het was een beetje vervallen, maar had een fijne tuin – we gaven onszelf tien jaar om het op te knappen. Met duurzaamheid waren we nog helemaal niet bezig, volgens mij wist ik niet eens echt van het klimaatprobleem. Gelukkig, denk ik soms. Het leven was nog zorgeloos. We wilde een comfortabel huis, een warm huis, een modern huis. We pakten alles stap voor stap aan. Isolatie omdat het nodig was, maar ook omdat ik een koukleum ben. Daarna volgden zonnepanelen op het dak en uiteindelijk ook een warmtepomp. Toen kon de gaskraan dicht, dat was wel een mijlpaal.”

Nederland waterland

“In het afgelopen jaar heb ik twee buurtinitiatieven geholpen om van het gas te gaan. Op een bijzondere manier, want er is een mooie, relatief nieuwe oplossing voor het verwarmen van je woning. Als je warmtepomp zegt, zien de meeste mensen de lucht-warmtepomp voor zich. Zo’n machine met een lawaaimakende ventilator in een lelijke unit tegen het huis geplakt. Er is een alternatief: de water-warmtepomp. Deze is stil, efficiënt en verstopt in een sloot of vijver. Dan moet er natuurlijk wel water bij je huis liggen, maar die kans is best groot. Nederland is tenslotte een waterland.”

Bewezen techniek

“De water-warmtepomp werkt via een bewezen techniek. Het is hetzelfde principe als bij je koelkast, maar dan omgekeerd. Het water stroomt langs buizen in een warmtewisselaar. Het koudemiddel in die buizen verdampt al bij hele lage temperaturen; voldoende om door middel van een compressor de warmte te verhogen tot circa 50 graden. Dat is warmte die je thuis gewoon in je radiatoren of vloerverwarming kunt gebruiken. De water-warmtepomp is vijf keer efficiënter dan de oude CV-ketel. Je hebt geen gas meer nodig en verbruikt relatief weinig energie, omdat de warmte uit het water komt. Prachtige oplossing, toch?”

Jessica Doorn met pilotdeelnemers Warm door Water
Jessica Doorn informeert buurtbewoners over het project Warm door Water

Binnen 1 jaar duurzaam verwarmd

Meedoen aan de pilot ‘Warm door Water’ is spannend. Je bent voorloper in de energietransitie en bereid om anderen daarin mee te nemen. Maar het geeft ook veel: ondersteuning met kennis, tijd en financiën. De eerste twee pilots zijn nu (binnen éen jaar) in de fase van afronding. De aanleg van de warmtewisselaar, de aansluiting op de warmtepomp en de verwarming in huis én het afsluiten van de gaskraan kan elk moment gebeuren.

Gezondere planeet

Jessica: “Steeds meer mensen realiseren zich dat het tijdperk van fossiele brandstoffen voorbij is – vanwege de gevolgen van gaswinning in Groningen, om niet meer afhankelijk te zijn van Poetin, door de steeds duidelijkere klimaatimpact. In de nabije toekomst worden CV-ketels op gas niet eens meer geproduceerd, dan wordt de warmtepomp de norm. Om nu vast de overstap te maken naar de water-warmtepomp zoeken de Natuur en Milieufederaties deelnemers voor het pilotproject: een mooie stap richting een gezondere planeet waar ik mensen graag bij help.”

Meedoen?

Aanmelden

De pilot ‘Warm door water’ is ontwikkeld door de Natuur en Milieufederaties in samenwerking met de Participatiecoalitie voor het succesvol uitvoeren van het Klimaatakkoord. Omdat dit alleen lukt sámen met bewoners.

Meer informatie? Neem contact op met Jessica!

Profiel Jessica Doorn

Jessica Doorn

Projectleider klimaat – duurzame warmte