Inspiratie voor programmaschrijvers gemeenteraadsverkiezingen 2026

Inspiratie voor programmaschrijvers gemeenteraads- verkiezingen 2026

In 2026 kiezen we opnieuw wie het voor het zeggen krijgt in onze gemeenten. Juist lokaal kun je het verschil maken voor een gezonde leefomgeving, betaalbare energie, toekomstbestendige woningen én een sterke economie. Als politieke partij bepaal je mee hoe onze dorpen, steden en het landelijk gebied er uitzien: schoon, groen en veerkrachtig – of vastlopend, duur en afhankelijk. Hieronder vind je per thema concrete tekstsuggesties voor je verkiezingsprogramma. 

1. Kiezers willen een gezonde woning voor iedereen

Iedereen wil wonen in een huis dat gezond is – zonder schimmel, tocht of torenhoge energielasten. Gemeenten spelen een sleutelrol bij het bouwen en verbouwen van woningen. Door te kiezen voor toekomstbestendig bouwen en slim gebruik te maken van bestaande panden, kunnen we sneller, goedkoper én duurzamer woningen realiseren. Daarbij ligt er een mooie kans om boeren te betrekken bij de bouw – met vezelgewassen als lokaal bouwmateriaal. 

Voorbeeldteksten

2. Kiezers willen betaalbare energie voor iedereen

Een warme woning, betaalbare stroom en geen zorgen over afhankelijkheid van instabiele regimes – dat wil iedereen. Door lokaal te besparen en op te wekken, houden we de energiekosten laag én krijgen bewoners meer grip op hun energiekosten. De energietransitie is niet alleen noodzakelijk, maar ook een kans: voor nieuwe bedrijvigheid, banen en betrouwbare energievoorziening dicht bij huis. 

Voorbeeldteksten

3. Kiezers willen groene wijken en gezonde lucht 

Een groene wijk is veel meer dan een mooi uitzicht. Bomen en planten zorgen voor schaduw, koelte en schone lucht. Ze maken buurten aantrekkelijker, gezonder en socialer. Tegelijkertijd helpen groene en waterrijke wijken om schade door hitte en hoosbuien te voorkomen. Luchtvervuiling door mobiliteit, landbouw en houtstook moet omlaag. Investeren in groen levert winst op: voor de gezondheid, de veiligheid én de woningwaarde. 

Voorbeeldteksten

4. Kiezers willen onafhankelijkheid van buitenlandse grondstoffen 

In een wereld waarin grondstoffen steeds schaarser én politiek gevoeliger worden, is lokale onafhankelijkheid een strategische noodzaak. Door in te zetten op hergebruik, biobased materialen en circulaire productie maken we onze economie gezonder, onafhankelijker en veerkrachtiger en versterken we het verdienvermogen van boeren en bedrijven dichtbij. 

Voorbeeldteksten

5. Kiezers willen gezond leven 

Gezondheid begint bij de omgeving waarin je woont. Gemeenten hebben directe invloed op luchtkwaliteit, geluid, groen in de buurt en voedsel uit de omgeving. Dat biedt kansen om inwoners langer gezond te houden en tegelijkertijd zorgkosten terug te dringen. Investeren in gezondheid is dus óók investeren in een sterke lokale economie. 

Voorbeeldteksten

6. Kiezers willen gezond voedsel van gezonde landbouw 

Een gezond bord eten begint bij een gezonde landbouw. Gemeenten kunnen de landbouw versterken die niet alleen voedsel produceert, maar ook zorgt voor natuur, schoon water en een mooi buitengebied. Door boeren perspectief te bieden met duidelijke keuzes in ruimtelijk beleid, voedselbeleid en gebiedsontwikkeling ontstaat een win-win voor inwoners én ondernemers. 

Voorbeeldteksten

7. Kiezers willen een rijke natuur 

Een landschap met natuur dichtbij maakt gemeenten aantrekkelijker, gezonder en klimaatbestendiger. De gemeente beschermt niet alleen de natuur, maar versterkt haar ook actief. Samen met bewoners, natuurorganisaties, boeren en ondernemers. Gemeente en provincie werken samen om de gemaakte afspraken over te realiseren natuur te halen.  

Voorbeeldteksten

8. Kiezers willen invloed en betrokkenheid

Inwoners weten vaak precies wat er speelt in hun buurt of dorp. Gemeenten die inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties op tijd en serieus betrekken, nemen betere besluiten en krijgen meer draagvlak. Dat voorkomt vertraging én levert plannen op die echt werken. De Omgevingswet maakt participatie verplicht bij visies, plannen en vergunningen – en biedt gemeenten de kans om participatie stevig te verankeren in beleid én uitvoering. 

Voorbeeldteksten

Vragen of meer weten? Neem contact op!