Fietstour: Circulaire toppers bezoeken in Utrecht

maart 24, 2025

Fietstour: Circulaire toppers bezoeken in Utrecht

Op vrijdag 21 maart, in de Week van de Circulaire Economie, maakten gedeputeerde Economie Andre van Schie van de provincie Utrecht en wethouder Economie Susanne Schilderman een fietstour langs circulaire ondernemers in Utrecht. Ze kregen een inkijkje in hoe de bedrijven circulariteit in de praktijk brengen, ze daar een gezond businessmodel voor hebben ontwikkeld en welke kansen en uitdagingen ze ervaren bij het hergebruik of repareren. Deze week vond ook de campagne Heel Utrecht Repareert plaats, die werd afgerond tijdens de tour door Natuur en Milieufederatie Utrecht, de initiatiefnemer van de campagne Heel Nederland Repareert.

Fietstour Circulair

 


Bijdragen aan circulaire toekomst
Het gezelschap stopte als eerste bij Oscar Circulair en tuincentrum Steck. Twee enthousiaste ondernemers, ieder met hun eigen kijk op circulaire bedrijfsvoering. Oscar Circulair richt zich op het inzamelen en hergebruiken van bedrijfsafval om verspilling te verminderen en de circulaire economie te stimuleren. Elizabeth Wemmenhove: ‘We laten bedrijven meer afvalstromen scheiden, waardoor de helft van het afval wat normaal in de verbrandingsoven beland, kan worden hergebruikt.’ Tuincentrum Steck zet zich in voor een groener Utrecht. Hergebruik van materialen hoort daar vanzelfsprekend bij. Arnout Baas: ’We verkopen bijvoorbeeld oude betonstukken van de Dom. Hierdoor stimuleren en inspireren we onze klanten om circulair te denken en doen.’   

Repareren is hard nodig
De fietstocht ging verder naar BikeFlip, een volledig circulaire onderneming. In plaats van nieuwe fietsen te produceren, zamelt Bikeflip gebruikte kinderfietsen in, knapt ze op en stelt ze opnieuw beschikbaar via een fietsabonnement. Hier sloot ook Macleasy aan, zij repareren Mac Books en gebruiken daarvoor veelal hergebruikt IT-materiaal. Wethouder Economische Zaken en Circulaire Economie Susanne Schilderman sprak haar waardering uit naar deze ondernemers:

De manier waarop we omgaan met onze grondstoffen is niet langer houdbaar. We moeten toe naar een economie waarin hergebruik de nieuwe standaard is en we zorgvuldig omgaan met de spullen die we hebben. Deze ondernemers geven het goede voorbeeld en laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van circulair ondernemen.’

 

En daarmee sloot zij de campagne af van Heel Nederland Repareert waarbij maar liefst 29 gemeenten in samenwerking met de provincie Utrecht, Natuur Milieufederatie Utrecht, Living Lab Regio Foodvalley Circulair en Afval van Utrecht allerlei activiteiten rondom reparatie organiseerde: de reparatie-estafette. De campagne loopt na deze estafette gewoon door. Zo is er de Reparatiekaart ontwikkeld via www.kunnenwehetmaken.nl, waarop inwoners kunnen zien welke reparateurs in de buurt zijn.

Week van de Circulaire Economie
Deze week was het de Week van de Circulaire Economie. Daarin zet de provincie Utrecht circulaire initiatieven en innovaties in de etalage en geven de initiatiefnemers de waardering die ze verdienen. Andre van Schie: “De provincie wil hiermee laten zien hoe ondernemerschap in slim hergebruik van materialen bijdraagt aan een circulaire provincie waar huidige en toekomstige generaties samen goed en gezond kunnen wonen, werken en ondernemen.”

Wil je meer weten over wat wij doen voor de Circulaire Samenleving? Ga naar het Servicepunt Circulair.

 

Fietstour Circulair

“De manier waarop we omgaan met onze grondstoffen is niet langer houdbaar. We moeten toe naar een economie waarin hergebruik de nieuwe standaard is en we zorgvuldig omgaan met de spullen die we hebben!”

Susanne Schilderman, wethouder Economische Zaken en Circulaire Economie

Vragen of meer weten? Neem contact op met Pauline van Norden!

Profiel Pauline van Norden

Pauline van Norden

Projectleider klimaat - circulaire samenleving