Kiezers willen een gezonde woning voor iedereen

Kiezers willen een gezonde woning voor iedereen

Iedereen wil wonen in een huis dat gezond is – zonder schimmel, tocht of torenhoge energielasten. Gemeenten spelen een sleutelrol bij het bouwen en verbouwen van woningen. Door te kiezen voor toekomstbestendig bouwen en slim gebruik te maken van bestaande panden, kunnen we sneller, goedkoper én duurzamer woningen realiseren. Daarbij ligt er een mooie kans om boeren te betrekken bij de bouw – met vezelgewassen als lokaal bouwmateriaal. Hieronder vind je voor dit thema concrete tekstsuggesties voor je verkiezingsprogramma. De linkerzijde biedt overneembare programmateksten. De rechterzijde licht toe waarom dit slimme keuzes zijn – ook vanuit economisch en strategisch oogpunt.

Verkiezingsprogramma  Toelichting 
De gemeente benut bestaande bouw door slim in te zetten op splitsen, optoppen en transformeren.  Dit bespaart 85% CO₂ en 80% aan grondstoffen t.o.v. nieuwbouw. Zie EIB 2024. Sluit aan op artikel 5.129g Bkl. 
De gemeente legt toekomstbestendige bouwnormen vast in het omgevingsplan op basis van het Convenant Toekomstbestendig Bouwen.  Hiermee voorkom je stikstofproblemen, verlaag je energielasten en stimuleer je innovatie in de bouwsector. 
De gemeente kiest voor binnenstedelijke bouw en versterkt voorzieningen op loop- en fietsafstand.  Dichtbij OV en voorzieningen bouwen versterkt de leefbaarheid en economische vitaliteit van wijken.  
De gemeente bouwt ‘netbewust’ door af te stemmen met netbeheerders en ontwikkelaars.  Dit voorkomt netcongestie en vertraging en verlaagt publieke kosten voor netverzwaring. Zie Balanswijk van Alliander.  
De gemeente maakt Water en Bodem Sturend (WBS) en bouwt buiten risicogebieden.  Hiermee voorkom je schade door wateroverlast en bodemproblemen – cruciaal bij klimaatverandering. 

Vragen of meer weten? Neem contact op!