Kiezers willen invloed en betrokkenheid

Kiezers willen invloed en betrokkenheid

Inwoners weten vaak precies wat er speelt in hun buurt of dorp. Gemeenten die inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties op tijd en serieus betrekken, nemen betere besluiten en krijgen meer draagvlak. Dat voorkomt vertraging én levert plannen op die echt werken. De Omgevingswet maakt participatie verplicht bij visies, plannen en vergunningen – en biedt gemeenten de kans om participatie stevig te verankeren in beleid én uitvoering. Hieronder vind je voor dit thema concrete tekstsuggesties voor je verkiezingsprogramma. De linkerzijde biedt overneembare programmateksten. De rechterzijde licht toe waarom dit slimme keuzes zijn – ook vanuit economisch en strategisch oogpunt.

Verkiezingsprogramma  Toelichting 
De gemeente betrekt inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij omgevingsvisies,-programmas en verordeningen. Vroegtijdige participatie leidt tot betere plannen en voorkomt bezwaarprocedures. Zie: artikelen 10.2, 10.7 en 10.8 van het Omgevingsbesluit.
De gemeente maakt gebruik van het uitdaagrecht (per 1 januari 2025 wettelijk verankerd ) en communiceert hier actief over.  Met het uitdaagrecht kunnen bewoners, maatschappelijke organisaties taken van gemeente, provincie of waterschap overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Zie de NOS-reportage over het uitdaagrecht. 

Vragen of meer weten? Neem contact op!