Van grijs naar groen: ruim 160 buurten maken provincie Utrecht leefbaarder
april 23, 2025
Van grijs naar groen: ruim 160 buurten maken provincie Utrecht leefbaarder
Afgelopen jaar kregen bewonersgroepen in de provincie Utrecht de kans om hun buurt te vergroenen met een Groene Buurtbon van €500 of €1000. Meer dan 160 groepen grepen die kans via Groen aan de Buurt en gingen vol enthousiasme aan de slag in 22 Utrechtse gemeenten. Ze legden geveltuintjes aan, fleurden parkeerplekken op en maakten schoolpleinen groener.
Opsteker
Uit alle hoeken van de provincie klinken enthousiaste geluiden van deelnemers aan dit project. De bewoners in de wijk Kruiskamp in Amersfoort hebben bijvoorbeeld samen met de gemeente en ROVA (afvalbeheer) acht plantvakken gerealiseerd. Met de Groene Buurtbon kochten ze planten en namen het onderhoud van de plantvakken in eigen hand.

“In onze wijk was veel steen en weinig groen. Nu hebben we met de buren meer dan 28 m2 groen kunnen aanleggen. Niet alleen heel gezellig om te doen maar ook echt een mooie opsteker voor de buurt!”
Arjan de Jong, wijk Kruiskamp in Amersfoort
Groene wijken: blijer en minder stress
Groene wijken zijn goed voor mensen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een groene wijk wonen blijer en minder gestrest zijn. Daarom delen de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN namens de provincie Utrecht de Groene Buurtbonnen uit.
‘’Het was weer een feestje om te zien wat voor mooie projecten bewoners gerealiseerd hebben. Je ziet dat het vergroenen van je wijk een sneeuwbaleffect heeft. Als je je buren aan de slag ziet gaan, is het een kleine stap om mee te doen. En groene plekken zijn ook vaak ontmoetingsplaatsen waardoor het gezelliger en leefbaarder wordt in een wijk.‘’
– Josja Veraart, directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht
Fietsrondje
Op donderdag 24 april maakte gedeputeerde Mirjam Sterk van de provincie Utrecht een fietsrondje langs een aantal aangelegde groene buurtprojecten in Houten. De bewoners van projecten De Poldertjes en de Poorttuin lieten zien wat ze voor elkaar hebben gekregen.

“We hebben te maken met een veranderend klimaat waarbij we in de zomer steeds vaker extreem hoge temperaturen hebben. Het is dan ook niet voor niks dat wij als provincie het aanleggen van groen stimuleren. Bomen zorgen er namelijk niet alleen voor dat de straten en wijken koeler blijven, maar ze zorgen ook nog eens voor schone lucht en meer biodiversiteit. ”
Mirjam Sterk, gedeputeerde provincie Utrecht, Natuur en Landbouw
Inspirerende voorbeelden in 22 Utrechtse gemeenten
De Groene Buurtbon was dit jaar voor de vierde keer open, deze keer met extra aandacht voor wijken met veel steen en weinig groen. Dat gebeurde in 22 Utrechtse gemeenten: Amersfoort, Baarn, de Bilt, Bunnik, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Rhenen, De Ronde Venen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.
Van Bennekomweg Doorn, boomspiegelproject Groene Buurtbon 2025
Op de site van Groen aan de Buurt zijn alle projecten van afgelopen jaar en de jaren ervoor te zien. De Groene Buurtbon wordt gefinancierd door de provincie Utrecht en uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN.
Hieronder vind je de groene projecten bij jouw in de buurt!
Wil jij op de hoogte blijven van alles rondom vergroenen van steden en dorpen? Schrijf je dan in voor de NMU nieuwsbrief en ontvang 1x per maand alle nieuwtjes!