Steeds meer bewoners zelf aan de slag met duurzame energie, blijkt uit nieuwe kaart

juli 4, 2022

Steeds meer bewoners zelf aan de slag met duurzame energie, blijkt uit nieuwe kaart

In de provincie Utrecht zijn steeds meer bewoners zelf aan de slag met duurzame energie en energiebesparing. Dat blijkt uit de nieuwe interactieve kaart bij het Servicepunt Energie Lokaal van de NMU. Op die kaart staan niet minder dan 101 lokale energie-initiatieven! 

Volgens nieuwe cijfers van het CBS werd er in 2021 36 procent meer windenergie en 28 procent meer zonne-energie gebruikt dan in 2020. De toename van het vermogen aan duurzame energie kwam door nieuwe windmolens op land en nieuwe zonnepanelen op daken, boven parkeerplaatsen en in zonneparken. Lokale energie-initiatieven hebben daaraan veel bijgedragen.

Lokale energie-initiatieven zijn groepen van enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor de verduurzaming van hun eigen buurt en omgeving, op allerlei verschillende manieren. Bij het Servicepunt Energie Lokaal van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) kunnen al die initiatieven terecht voor hulp. Op het nieuwe kaartje kun je de adres- en contactgegevens van de initiatieven makkelijk terugvinden. Het adres is www.nmu.nl/servicepunt-energie-lokaal.

Van Woerden tot Leusden

Om te laten zien waar de initiatieven van Utrecht zich mee bezighouden, ging de NMU bij een aantal initiatieven langs voor een interview. Deze interviews zijn ook gepubliceerd in de nieuwsflits van het Servicepunt.

Zo helpen de vrijwilligers van de duurzaamheidswinkel in Woerden bewoners met vragen over zonnepanelen, isolatie of verminderen van afval. Bij de club Eurowoningen Toekomstbestendig in Leusden zijn de bewoners bezig hun huizen aardgasvrij aan het maken. Duurzaam Soesterkwartier zet zich in Amersfoort al sinds 2009 in voor de verduurzaming van hun wijk, onder andere door een wijkwindmolen – de Soesterwijkwiek – te realiseren. En bij Energie-U helpen meer dan 40 vrijwillige energiecoaches inwoners van Utrecht om energie te besparen.

Kijk op de kaart!

Dus ben je benieuwd naar de initiatieven bij jou in de buurt? Of heb je interesse om zelf bij te dragen aan een initiatief? Raadpleeg dan het kaartje van het Servicepunt Energie Lokaal!
Staat jouw initiatief er niet bij? Mail naar service.energie@nmu.nl.

Aanmelden voor de nieuwsflits Energie Lokaal
Wil je op de hoogte gehouden worden van trainingen, ontwikkelingen rond lokale energie? Meld je aan voor onze nieuwsflits.