Duurzaamheidswinkel Woerden

april 27, 2022

Mooi voorbeeld uit de provincie:
Duurzaamheidswinkel WoerdenMichael Stallvord Duurzaamheidswinkel

”Gewoon beginnen!”

In het stadshart van Woerden kun je op de Voorstraat, gevestigd tussen welbekende winkels zoals de Kruidvat en de Blokker, een winkel vinden die je niet overal tegenkomt: de Duurzaamheidswinkel. Waar een aantal jaar geleden nog een Didi-modezaak zat, kan iedereen met interesse in duurzaamheid – in de breedste zin van het woord – nu terecht met zijn of haar vragen over circulaire economie, biodiversiteit of duurzame energie. Elke week op de woensdag, vrijdag of zaterdag is de winkel van 10.00 tot 15.00 geopend. Eva Koppenol (vrijwilliger/onderzoeker) van Natuur en Milieufederatie Utrecht ging langs om dit originele initiatief van Duurzaam Woerden te bekijken en een praatje te maken met initiatiefnemer Michael Stallvord.

  • Hoe is het idee van een duurzaamheidswinkel ontstaan?
    “Ooit zijn we begonnen in Molenvliet – de grootste wijk van Woerden – daar zijn we, tijdens de ontwikkeling van de wijk, eigenlijk deeltaken gaan opnemen. Ik heb toen duurzaamheid in mijn portefeuille gekregen. Ik ben toen, vanuit die hoek, tegen Lex Albers opgelopen – met wie ik ook initiatiefnemer van Woerden Energie ben. Vervolgens zijn we vanuit Woerden Energie gaan nadenken over hoe het publiek wat directer kunnen betrekken. Zo is het idee van een duurzaamheidswinkel eigenlijk ontstaan. Toen zijn we er, met een stukje lef, eigenlijk gewoon ingestapt en het resultaat zie je hier: We zijn al bijna een jaar verder en hebben ondertussen een goed gevulde winkel.”
  • De Duurzaamheidswinkel Woerden is volledig opgericht op eigen initiatief, dus zonder hulp van de gemeente. Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen?
    “We hebben er zelf geld in gestopt, en we zijn op dit moment ook bezig met subsidiemogelijkheden. We maken verder ook gebruik van het shopping-model van de winkel. Dit houdt in dat wij partijen hebben die ons betalen voor promotie in de winkel. Hier halen we dus ook een deel van onze inkomsten uit. Mensen kunnen in de winkel dus niet een product kopen, maar worden door ons doorverwezen naar partijen die wij promoten in de winkel.” 
  • Wat voor vragen komen jullie het meeste tegen? Zijn er bepaalde duurzaamheidsthema’s waar mensen de meeste interesse in lijken te hebben?
    “Op het moment is de aandacht vrij sterk gericht op energie – vooral omdat energie een enorm actueel onderwerp is – hier krijgen we dan ook het meeste subsidie voor. Voor het gebied van circulariteit is er nog een stuk minder aandacht, al gaat dit natuurlijk wel veranderen. Biodiversiteit is als duurzaamheidsthema al vrij ver uitgekristalliseerd, hier bedoel ik mee dat er al veel andere stichtingen zijn die zich met dit onderwerp bezighouden. In de Duurzaamheidswinkel ligt de nadruk dus op dit moment vrij sterk op energie, maar ik verwacht dat circulaire economie in de toekomst ook veel aandacht gaat trekken.”
  • Op de website stond vermeld dat de Duurzaamheidswinkel nog op zoek is naar vrijwilligers. Is het vinden van vrijwilligers iets waar jullie tegenaan lopen? Hoe houden jullie de vrijwilligers betrokken?
    “Het vinden van vrijwilligers is inderdaad enigszins een probleem, en zeker ook bemoeilijkt door corona. We zijn nu drie dagen per week open, maar het liefst zouden we natuurlijk vaker open zijn. Hier zijn alleen dus wel meer vrijwilligers voor nodig. Om onze vrijwilligers betrokken te houden hebben we sinds een tijdje een interne nieuwsbrief waarin we iedereen een beetje up-to-date houden met wat er allemaal gaande is in de winkel. Verder drinken we zo nu en dan ook een drankje in de winkel om de saamhorigheid te versterken.”
  • Zijn er bepaalde duurzaamheidsgebieden die naar jouw idee meer belicht zouden kunnen worden in de winkel? Of zijn er dingen die nog missen?
    “We bruisen van de ideeën! Om er maar eentje te noemen: de waterbesparende douchekop. Ik wil mijn nek uitsteken om binnen een half jaar rond de 1000 waterbesparende douchekoppen weg te zetten in de omgeving. Als dit lukt, zouden we gewoon 20 miljoen liter water per jaar kunnen besparen in de omgeving. Daarbij kan je met de waterbesparende douchekop ook gewoon veel winst maken: een goede waterbesparende douchekop kan je zo vier euro per persoon, per maand besparen. Waterbesparing is een thema dat ik dus nog graag belicht zou zien in de winkel.”
  • Wat voor publiek trekt de Duurzaamheidswinkel?
    “We trekken de bewoners van Woerden, maar ook de bewoners van omliggende plaatsen, zoals bijvoorbeeld Harmelen en Zegveld. We heten dan wel de Duurzaamheidswinkel Woerden, maar ons bereik is eigenlijk veel groter. We hebben wel het idee dat de winkel een beetje de mensen trekt die zich toch al wel bezighouden met duurzaamheid. We zitten er over te denken om meer reclame te gaan maken en misschien om ook langs de deuren te gaan. Dit is naar ons idee hard nodig omdat veel wijken nog niet echt bezig zijn met, bijvoorbeeld, van het aardgas afgaan. Het is belangrijk om ook de mensen te bereiken die – uit zichzelf – nog niet zo erg bezig zijn met duurzaamheid.”
  • Wat is je toekomstvisie voor de Duurzaamheidswinkel?
    “Er zijn al een aantal Duurzaamheidswinkels in Nederland. Dit was ook wel deel van de reden dat we de sprong met de Duurzaamheidswinkel hier in Woerden durfden te wagen. De verschillende winkels in Nederland zijn alleen niet echt georganiseerd in een netwerk. Het zou misschien goed zijn om in de toekomst een overkoepelende organisatie te hebben, zodat de problemen van de winkels, die vaak met elkaar overeenkomen, op een hoger niveau een beetje behandeld en gecoördineerd worden.”
  • Hebben jullie nog tips voor andere energie-initiatieven?
    ”Gewoon beginnen! Dit betekent wel dat je ook echt je nek uit moet steken. Dit kan misschien intimiderend zijn in het begin, zeker als je er zelf in moet investeren. Aan de andere kant: als we niks doen, komt er ook niks voor elkaar. Dus al met al zou ik vooral zeggen: gewoon doen.”

April 2022

Duurzaamheidswinkel
Voorstraat 75
Woerden

Lees meer op de site van de Duurzaamheidswinkel.