Twee bewoners kleuren Odijk groen

juni 1, 2022

Twee bewoners kleuren Odijk groen

In Odijk motiveerden 2 bewoners hun buurt om voor groene daken te gaan. In de nieuwe wijk ’t Burgje in Odijk en een oude wijk in Odijk lieten de afgelopen maand 29 huishoudens hun dak vol leggen met sedumplanten. Een fraai plaatje voor de buurt en goed voor de insecten die er de komende tijd rond zullen zoemen. Voor de bewoners van de huizen helpt het de boel te isoleren bij hitte en water op te vangen bij hevige regen. Er zijn subsidies en er is een adviespunt voor hulp. Kirsten Molendijk en Willemijn Drok wisten hun buren te motiveren om er gebruik van te maken en zijn trots op hun groene wijk.  

Gedeputeerde Landbouw en Natuur, Mirjam Sterk, juicht dit soort bewonersinitiatieven toe: “Vele kleine buurtprojecten maken een grote impact. Op de daken in Bunnik en Odijk is kaal dakoppervlak ingeruild voor een groene oase. Dat is beter voor de natuur en het klimaat. Dat hebben we hard nodig in het veranderend klimaat met langere periodes van enerzijds droogte en hitte en anderzijds heviger neerslag. Heel mooi te zien dat deze buren, via het Servicepunt Duurzame Daken van de NMU, dit project hebben kunnen opstarten. In het afgelopen jaar hebben we vanuit de provincie Utrecht financiële bijdrage geleverd voor het tot stand komen en het beheren van het Servicepunt Duurzame Daken”.

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) heeft sinds de lancering van Servicepunt Duurzame Daken, ruim een jaar geleden, al honderden bewoners en bedrijven geholpen die hun daken willen verduurzamen. De NMU bepleit multifunctioneel gebruik van de daken. Zo dragen groene daken bij aan meer biodiversiteit, zorgen ‘blauwe’ (waterbergende) daken voor opvang regenwater en verkoeling, leveren gele daken (zonnepanelen) duurzame energie en kun je op zogenaamde ‘rode’ (toegankelijke) daken genieten van je terras of zelfs groentetuin. Deze kleuren kunnen als het dak er sterk genoeg voor is, heel goed gecombineerd worden.

Hoe lukte het deze twee dames om 29 buren enthousiast te maken voor een groen dak? Lees het in dit interview met Kirsten en Willemijn. 

Lees ook: Toolbox met je buurt het dak op