U-Thuis training voor energieambassadeurs 11 en 25 januari 2022

december 13, 2021

U-Thuis Training voor energie-ambassadeurs*

Aanmelden

In twee avonden (11 en 25 januari 2022) leer je hoe je als energieambassadeur mensen kunt helpen energie te besparen, en leer je op een doeltreffende en prettige manier het gesprek aan te gaan. 

Kleine energiebespaarders

Energiebesparende maatregelen variëren in vorm en kosten. Er zijn een hoop maatregelen, die makkelijk uitvoerbaar zijn zonder hoge kosten. Deze maatregelen brengen je maandelijkse energierekening omlaag. Tijdens deze training leer je van Hans Snel, van Stichting Energie Zeist, meer over het energieverbruik in een huishouden. Zo krijg je inzicht in het verbruik van verschillende apparaten in huis en hoe dit terugkomt in de energierekening. Vervolgens lopen we langs verschillende simpele maatregelen om de energiegebruik (en dus ook de rekening van bewoners) te verlagen. Zo leer je over verschillende tips die je bewoners kunt geven om op apparaten in huis te besparen. Naast de maatregelen komen ook een aantal nieuwe gewoontes aan bod waarover je bewoners inzicht kunt geven.

Gesprekstechnieken

In de training gesprekstechnieken behandelen we de opbouw van een goed gesprek, inclusief een goede voorbereiding en afronding. Daarin kijken we naar het proces hoe je het hele huis qua energiebesparing en/of opwek goed in kaart kunt brengen. Maar veel belangrijker is om het gesprek ook volledig af te stemmen op de bewoner. En dan blijkt het iedere keer toch anders…

Zaken waar we uitgebreid bij stil zullen staan, zijn dan ook; hoe maak je oprecht contact en creëer je vertrouwen bij de bewoner; Hoe schat je in korte tijd in wat voor type bewoner je tegenover je hebt en wat zijn/haar specifieke wensen en behoeften zijn (in motivatie, budget, comfort en maatregelen); Hoe sluit je het gesprek hier goed op aan (zonder alleen je eigen stokpaardjes te berijden 🙂 ); Hoe ga je om met weerstand (aarzeling, twijfels of een bewoner die zich al uitgebreid verdiept heeft); Hoe zorg je dat de bewoner aan het eind van het gesprek een opening heeft om verder te gaan, en actie gaat ondernemen.

Aan het einde van de training weet je hoe je het gesprek moet aangaan met een bewoner.

Hans Snel

Locatie: Zoom

Tijd: 19.30-21.00 uur

Kosten: de training is kosteloos voor energieambassadeurs / Bewoners die collectief aan de slag willen met energiebesparing

Er zijn meer trainingen voor energie-ambassadeurs! Kijk hier

*Wat is een energieambassadeur? Een energieambassadeur, ook wel energiecoach of energievrijwilliger genoemd (afhankelijk van de gemeente) is meestal een enthousiaste vrijwilliger die in zijn of haar buurt of regio mensen stimuleert en ondersteunt met energiebesparen in de woning. Hij/zij heeft vaak een training doorlopen met een theoretisch en praktisch gedeelte zodat hij of zij een gedegen opname van een woning kan doen en mensen kan voorzien van een kundig advies.  De meeste energieambassadeurs en hebben hun eigen huis al helemaal energiezuinig gemaakt en spreken dus uit ervaring. 

Kortom, een energieambassadeur:

De trainingen tot energie-ambassadeur worden georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en Energie-U in opdracht van U-Thuis, het samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de regio Utrecht met als doel om energiebesparing bij particuliere bewoners te versnellen.

De NMU heeft een speciale nieuwsbrief voor lokale energie-initiatieven, lees hier de meest recente nieuwsflits en/of abonneer je.