Ludieke klimaatcampagne van start: Ben jij een Tegellover?

september 6, 2019

Ludieke klimaatcampagne van start: Ben jij een Tegellover?

Wat was het warm he, deze zomer? Maar zo’n hittegolf gaat in de toekomst geen uitzondering meer zijn. Hoogste tijd dus om ons daar beter tegen te gaan wapenen, onder andere met heel veel meer groen in onze wijken, buurten én tuinen. De NMU werkt daaraan met de projecten Groene daken en Groen aan de Buurt. En Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden begon een ludieke campagne met de slogan ‘Ben jij een echte Tegellover?’

Tom Overgaauw van het waterschap maakt zich zorgen. ‘Door klimaatverandering wordt het steeds warmer. Ondanks de extreme hitte deze zomer blijven tuinen vol met tegels ongekend populair. Terwijl juist die tuinen zorgen dat de stad tijdens de extreem warme dagen, zoals we die deze zomer zagen, nog eens 5 graden extra opwarmt. Stenen nemen de warmte van de zon op en stralen deze langzaam uit, waardoor dit de opwarming juist versterkt. Door deze trend worden steden en dorpen steeds minder leefbaar. Naast hitte kan ook het water niet weg met veel stenen in de tuin en is er ook steeds minder ruimte voor vogels en bijen. Dus moeten we samen maatregelen nemen om dorpen en steden leefbaar te houden voor mens en dier.’

Versteende tuinen

Daarom is Overgaauw een actie begonnen met de slogan “Ben jij een echte Tegellover?’ Hiermee vraagt hij op een ludieke manier aandacht voor de inrichting van tuinen. Met het Instagram-account @Tegellover – de naam is ironisch – legt hij versteende tuinen op beeld vast. Hij noemt het zelf ‘The Wall of Steen’. Daarnaast verschijnen op verschillende plekken in steden in de regio Utrecht leuzen zoals ‘Ik wou dat ik gras was’ of ‘Na regen komt wateroverlast’ op de straatstenen. Volgens Overgaauw blijft de boodschap veel beter hangen door met humor te communiceren in plaats van met de vinger te wijzen. 

De actie is vorig jaar samen met een traineegroep van het ‘Nationaal Watertraineeship’ in Tilburg gestart. Inmiddels is ook in andere gemeenten actie gevoerd. De ambitie is nu om de #Tegellover campagne door heel Nederland uit te rollen. Overgaauw hoopt op een nieuw woord in de Van Dalen. Ben je een #Tegellover of niet? 

Iedereen wordt aangemoedigd om zelf in eigen stad, dorp of wijk aan de slag te gaan met de campagne. Wil je meer weten of direct aan de slag, stuur dan een email naar info@klimaatklaar.nl !

Tags:
Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science