NMU zoekt (plek voor) groene daken in de provincie Utrecht!

augustus 2, 2019

NMU zoekt (plek voor) groene daken in de provincie Utrecht!

Vorige week hadden we het bijna nergens anders over in Nederland: de verzengende hittegolf. Maar zulke hitte dreigt het nieuwe normaal te worden. Hoogste tijd dus om ons daar beter tegen te gaan wapenen – onder andere met héél véél groen op de daken! De NMU gaat daarom samen met andere partijen groene daken stimuleren. In het najaar presenteren we onze concrete ideeën voor een ‘Groene Daken Programma’. Ook maken we een start met realiseren van concrete projecten. Daartoe gaan we nú al op zoek naar mooie groene daken en goede plekken daarvoor!

Groene daken houden ons koel

Iedereen die in de stad woont of werkt weet het wel: op een hete dag is die stad veel warmer dan daarbuiten. Huizen, gebouwen en wegen absorberen én produceren veel warmte. En ’s avonds blijft de hitte ook nog eens langer hangen, omdat stenen en asfalt de warmte blijven afgeven.

Groen werkt juist verkoelend. Het warmt niet op, zorgt voor schaduw en verdampt water, wat voor verkoeling zorgt. Met meer groen, onder andere op het dak, houden we ons hoofd en ons huis koel!

Het programma van de NMU

Maar we gebruiken nog maar heel weinig daken voor groen. De NMU start daarom in de provincie Utrecht binnenkort met een programma voor groene daken. Wat gaan we doen? In het najaar komen we samen met marktpartijen met een manifest. Daarin geven we aan wat overheden, bedrijven en burgers kunnen doen. We organiseren dat de komende jaren steeds meer vierkante meters groen dak komen in de provincie. Waar het kan in combinatie met isolatie en zonnepanelen, of zelfs met recreatie. Dat doen we door concrete projecten te starten met bewoners, bedrijven en overheden.

NMU is op zoek naar voorbeelden

We zijn nu alvast op zoek naar voorbeelden. Ten eerste voorbeelden van bestaande groene daken. Wie heeft of kent er een groen dak in de provincie Utrecht?En ten tweede voorbeelden van goede plekken voor groene daken. Wie kent er een mooi dak dat schreeuwt om groen? Bijvoorbeeld een grote bedrijfshal, een school of misschien wel alle garagedaken in de straat?

We verzamelen deze voorbeelden; mail ze ons: info@nmu.nl, met in het onderwerp ‘groen dak’!

Achtergrond: de voordelen van groene daken

Groene daken zorgen voor verkoeling in huis (gemiddeld zo’n 4 graden). Dit bespaart daarnaast energie bij een eventuele airco. Bovendien zorgen groene daken voor verkoeling in de directe omgeving van het dak, wat bijvoorbeeld ook voor een beter rendement van zonnepanelen zorgt.

De NMU werkt niet alleen aan groene daken vanwege hittestress. Groene daken dragen namelijk ook bij aan biodiversiteit en vormen een extra leefgebied voor tal van insecten. En groene daken houden water vast bij zware regenbuien en kunnen zo problemen met het riool helpen voorkomen. Genoeg voordelen dus. Hadden we al gezegd dat ze ook heel mooi zijn?!

Tags:
Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science

06 41 525 475 E-mail LinkedIn
Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving

06 16 878 023 E-mail