Handboek Bouwen voor de Toekomst 2.0

Handboek Bouwen voor de Toekomst 2.0

31 mei 2024 – Woningcorporaties in regio Utrecht willen toekomstbestendig bouwen; provincie wil niet alleen in Utrecht maar in heel Nederland duurzame ambities in de bouw.

Saar Spanjaard (directeur Cazas Wonen en voorzitter RWU), Remco de Maaijer (directeur RWU en STUW) en Rob van Muilekom (gedeputeerde Wonen provincie Utrecht) nemen uit handen van Sonja Sars, adjunct-directeur van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, het Handboek Bouwen voor de Toekomst in ontvangst.

Bouwen voor de Toekomst

“We zien veel kansen in het op gang brengen van een regionale bouwstroom: met elkaar afspraken maken over het op grote schaal toepassen van lokaal geproduceerde bouwmaterialen. Wat ons betreft gaan we veel nauwer samenwerken met woningcorporaties onderling en met gemeenten in deze regio.” aldus Saar Spanjaard.  

Remco de Maaijer: “Ook het toepassen van conceptuele bouw (woningen uitzoeken uit een catalogus) betekent dat we veel duurzamer, sneller en goedkoper kunnen bouwen. Ook hiervoor is innige samenwerking nodig”.

Bouwen voor de ToekomstAlles begint met ambitie, ook als je duurzaamheidsprincipes wil laten landen in de woningbouw. En niet alleen in Utrecht maar in heel Nederland. Je moet durven experimenteren in het waar maken van die ambities. Daar leren overheden, bouwers en woningcorporaties van aldus Rob van Muilekom.  

Sonja Sars: “In ons Handboek ‘Bouwen voor de Toekomst’ geven we de urgentie van duurzame nieuwbouw aan, en inzicht in wat duurzaam bouwen ons als maatschappij oplevert: welke problemen lossen we op en welke nieuwe problemen voorkomen we? Experts en ervaringsdeskundigen komen aan het woord. Het handboek staat boordevol voorbeelden van nieuwbouwprojecten in Nederland die laten zien dat het allemaal al kan. In het handboek vragen we ook aandacht voor de bestaande bouw. Voor (energie)renovaties bestaan nog geen regels of normen terwijl in deze renovaties veel materialen worden gebruikt die een hoge milieu-impact hebben.”  

Voor meer informatie ga naar de pagina Bouwen voor de Toekomst.

 

Bekijk Handboek Bouwen voor de Toekomst

 

Meer weten? Neem contact op met Ieke!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving