Duurzaam dak bij Hof van Cartesius dankzij Natuur en Milieufederatie Utrecht en Le Guess Who?

maart 11, 2024

Duurzaam dak bij Hof van Cartesius dankzij samenwerking tussen Natuur en Milieufederatie Utrecht en Le Guess Who?

Fotocredit: Inez Faber

Van 9 t/m 12 november vond de 16e editie van Le Guess Who? plaats. Dit internationale muziekfestival staat in het teken van grensverleggende geluiden die je op andere plekken niet of nauwelijks te horen krijgt, maar die nieuwe perspectieven bieden op wat mogelijk is binnen de muziek. Sinds 2022 werken wij samen met Le Guess Who?, om de CO2-uitstoot van internationaal vliegverkeer van artiesten en bezoekers te compenseren. Dankzij de samenwerking in 2023 is nu een duurzaam dak bij Hof van Cartesius gerealiseerd. Ook de provincie Utrecht, Babylon Daken en Waterleider hebben bijgedragen aan het dak. Het dak wordt vandaag, tijdens de Week van de Circulaire Economie, feestelijk geopend door Susanne Schilderman, wethouder Circulaire Economie.

Samenwerking CO2-compensatie

Le Guess Who? compenseert als organisatie jaarlijks de CO2-uitstoot van vliegverkeer van festivalartiesten. In 2023 hadden bezoekers van Le Guess Who? daarnaast bij het kopen van hun ticket de optie om de CO2-uitstoot van hun reis naar Utrecht te compenseren. Dit gezamenlijke bedrag kwam terecht bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht, sinds 2022 duurzaamheidspartner van het festival. In 2022 werd de CO2-compensatie gedaan door het planten van 3000 bomen. In Woudenberg legden we een stuk loofbos aan en in Rhenen werd een lokaal voedselbos uitgebreid.

In 2023 zochten de partners het hogerop. In plaats van het planten van bomen, legden Le Guess Who? en de NMU gezamenlijk een groen, duurzaam dak aan op het Hof van Cartesius. Een logische plek: het Hof van Cartesius is jaarlijks een van de locaties van U?, het gratis toegankelijke dagprogramma van Le Guess Who?.

duurzame daken

Groene daken

“Groene daken zijn de hoogste vorm van duurzaamheid,” grapt Pauline van Norden, projectleider Duurzame Transities bij de NMU. “De filosofie van de NMU: een groot deel van de daken in de provincie Utrecht is zwart en onbenut. Laten we daar verandering in brengen en de daken kleur geven!” De organisatie helpt woningeigenaren, bedrijven, VVE’s, organisaties en gemeenten met het verduurzamen van diens daken, o.a. met een online Servicepunt Duurzame Daken.

Want: duurzame daken hebben niet alleen een positieve impact op het stadsbeeld, maar spelen ook een cruciale rol in energieopwekking, het verminderen van stedelijke hitte-eilanden, het efficiënt afvoeren van regenwater en het bevorderen van biodiversiteit.

Wat het duurzame dak op het Hof van Cartesius echt bijzonder maakt, is dat er alleen natuurlijke en tweedehands materialen gebruikt zijn. Schapenwol wordt gemengd met aarde om een lichtgewicht substraat te maken en wilgenmatten en hennep dienen als drainage. Deze materialen vervangen zo de standaard plastic drainage systemen in het dak. En de gebruikte betontegels zijn B-keuze en de tegeldragers zijn gesneden uit oude rubberen tegels.

Meer weten over deze samenwerking? Neem contact op met Pauline of Evelien!