Toch geen nieuwbouw in natuurgebied Doorn

november 26, 2019

Toch geen nieuwbouw in Natuurnetwerk Doorn

De plannen voor nieuwbouw in Doorn (De Basis) zijn aangepast. Na bezwaren van de NMU en het Utrechts Landschap komen de nieuwe gebouwen nu te staan buiten het beschermde Natuurnetwerk Nederland (NNN) en binnen de rode contour – de door de provincie vastgestelde grens tussen stedelijk en landelijk gebied. Dat blijkt uit de aangepaste plannen die gemeente Utrechtse Heuvelrug op 9 december zal bespreken. De NMU is blij met de aanpassing.

Op haar terrein aan de rand van Doorn wil zorginstelling De Basis enkele nieuwe paviljoenen bouwen. Eén daarvan, paviljoen C (zie kaartje), zou aanvankelijk deels binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en buiten de rode contour (bestaand stedelijk gebied) komen te liggen.

Gebrekkige beoordeling natuurschade

UL en NMU hadden kritiek op de manier waarop de gemeente Utrechtse Heuvelrug de gevolgen voor de natuur had beoordeeld. Zo had de gemeente niet gekeken naar wezenlijke kenmerken, waarden en samenhang van het NNN. Verder was ze vaag over de oppervlakte van de natuur die zou verdwijnen. En dan lag het nieuwe paviljoen ook nog eens buiten de rode contour, waar de Provinciale Ruimtelijke Verordening bouwen verbiedt.

Toch 10 meter opgeschoven

Als oplossing stelden NMU en UL voor om het gebouw 10 meter op naar het oosten op te schuiven (of 15 meter naar het zuiden). Dan zouden de bomen kunnen blijven staan en zou het Natuurnetwerk Nederland en de rode contour worden gerespecteerd. Na eerdere weigering wil de gemeente dit nu ook. NMU en Utrechts Landschap zijn hier blij mee en hopen dat de aanpassing straks definitief wordt.

Tags:
Profiel Nicolette Buiter

Nicolette Buiter

Juridisch medewerker RO & milieu