Terugblik bewonersavond Het Burgje

januari 14, 2019

Terugblik bewonersavond Het Burgje

De NMU organiseerde 10 januari 2019 een avond voor de toekomstige bewoners van Het Burgje. Aanleiding hiervoor was te horen wie wel of niet voornemens heeft te kiezen voor de aardgasvrije woning. Op basis waarvan deze keuze wordt gemaakt, welke vragen er leven en hoe de NMU kan helpen bij het beantwoorden van vragen.  12 toekomstig bewoners, van zes woningen zijn intensief in gesprek geweest met elkaar en hebben zich laten informeren door een ervaringsdeskundige: energie-ambassadeur uit Driebergen die zelf een warmtepomp heeft, een technisch en een financieel expert.

Aan het eind van de avond is de wens uitgesproken om ook met andere bewoners in gesprek te geraken over dit, en wellicht ook andere onderwerpen. Gerefereerd werd aan de verkoopbrochure waar gesproken wordt over een duurzaam buurtschap, waar ‘delen’ en ‘samen’ belangrijke waarden zijn. Ook rezen er vragen die door de ontwikkelende partijen beantwoord kunnen worden. De aanwezige bewoners kunnen zich goed voorstellen dat er ook bij de andere kopers vragen leven.

Drie van de aanwezigen, Sander, Marco en Paul, hebben zich opgeworpen als trekker van dit overleg. Zij komen graag met u in contact. U kunt hen een mailtje sturen op sander@stric.nl, info@marcovanalderwegen.nl en ppj.naus@gmail.comIeke Benschop kan hierbij ondersteunen. 

Warmtepomp door lage rente voordeliger dan HR-ketel
Cees Vernooij van HANNO financieel advies ging tijdens de avond in op wat de koop van de aardgasvrije woning financieel betekent. Aan de hand van een voor Het Burgje gemaakt rekenvoorbeeld lichtte hij toe dat gerekend met een hypotheeklening met een looptijd van 15 jaar, 2,3% rente, de aardgasvrije woning, zelfs mét extra kosten voor zonnepanelen voor de warmtepomp, voordeliger uitpakt qua maandlasten dan de woning met een HR-ketel. Bewoners die de extra investering met eigen geld betalen hebben een nog kortere terugverdientijd.

Onderstaand plaatje illustreert het verhaal. Er is gerekend met twee scenario’s met betrekking tot de prijsontwikkeling: 1 (de ‘min’-variant in het overzicht) met gelijkblijvende energieprijzen (eind 2018) en 2 (de ‘max’-variant in het overzicht) met stijgende gasprijzen en dalende electriciteitsprijzen (gasprijs gaat van € 0,67 naar € 0,87 per m3 gas en electriciteitsprijs van € 0,21 naar € 0,14 per kWh).

Dankzij fiscale stimulering is dit ook haalbaar voor bewoners die extra willen lenen ten opzichte van hun inkomen of de waarde van het huis. Meer weten? Kijk op www.hanno.nl/burgje. Wilt u een gratis berekening op maat voor uw situatie, stuur dan een mailtje aan hallo@hanno.nl of bel 030 – 208 2010.

STEDIN, provincie en gemeente(n) maakten afspraken over aardgasloze nieuwsbouw
In maart 2018 hebben de Provincie Utrecht, 17 gemeenten, waaronder Bunnik, en netbeheerder Stedin het Convenant aardgasvrije nieuwbouw ondertekend. Het convenant heeft als doel: het voorkomen van nieuwbouwprojecten met aardgas, reeds lopende projecten, waar mogelijk alsnog te stimuleren, af te laten zien van de gevraagde aardgasvoorziening; kennisdeling over het handelingsperspectief voor partijen om de overgang naar aardgasvrije nieuwbouw grootschalig vorm te geven.
Daarom heeft de gemeente Bunnik de NMU gevraagd bewoners te informeren en te enthousiasmeren voor de aardgasvrije woning. Wethouder Erika Spil: “Wanneer je kiest voor een gasloze woning, ben je klaar voor de toekomst. Daarnaast bespaar je op je energierekening, heb je een comfortabele woning en wordt de woning ook nog eens meer waard!”.