Swap Sint Woerden wint Kringlogo 2024 als beste Circulaire Burgerinitiatief van Utrecht

Swap Sint Woerden wint Kringlogo 2024, als beste Circulaire Burgerinitiatief van Utrecht

Tijdens een feestelijke uitreiking heeft Swap Sint Woerden de Kringlogo-prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief 2024 van Utrecht in ontvangst mogen nemen. Deze erkenning, geïnitieerd door de Natuur en Milieufederaties door heel Nederland, markeert ook dit jaar weer een belangrijke mijlpaal tijdens de Week van de Circulaire Economie. Swap Sint Woerden ontving een mooie circulaire wisseltrofee, gemaakt van resthout, als symbool van hun toewijding aan de circulaire samenleving. Daarnaast wonnen ze een cheque van €100 en levert de prijs volop provinciale en landelijke publiciteit op.

Duurzaam cadeaus swappen

Vanaf december 2023 konden initiatieven in heel Nederland genomineerd worden voor het Kringlogo 2024. Onder de Utrechtse genomineerden waren inspirerende initiatieven te vinden. Maar Swap Sint Woerden viel extra op in de ogen van de landelijke jury, gevormd door experts van de Natuur en Milieufederaties. De organisatoren geven speelgoed een tweede leven, met jaarlijkse ruilmarkten. Zo zorgen ze ervoor dat Sinterklaas, ouders en kinderen voordelig, slim en duurzaam Sinterklaas kunnen vieren. In november 2023 organiseerden ze voor de 4e keer Swap Sint activiteiten in Woerden.

“De jaarlijkse speelgoedruilactie voor Sinterklaascadeaus verdient lof vanwege de impact die het heeft op bewustwording en hergebruik onder ouders. Deze waardevolle traditie benadrukt de betekenis van tweedehands cadeaus en stimuleert een duurzame mindset. Bovendien is het mooi om te zien dat afgelopen jaar al vijf scholen en een buurthuis zich aansloten bij dit initiatief, wat bijdraagt aan een grotere bewustwording en betrokkenheid binnen de gemeenschap.”

Ieke Benschop (Natuur en Milieufederatie Utrecht)

Een inspirerende winnaar

De wisseltrofee werd namens het initiatief in ontvangst genomen door Petra van Zeeland en Jolanda Zwetsloot. “Alle spullen die wij mensen de komende 10 jaar nodig hebben, bestaan nu al. Zonde toch om alles opnieuw te maken? Ruilmarkten zijn dé oplossing om op duurzame wijze aan een ander outfit, interieur en in ons geval speelgoed te komen. Sinterklaas helpt door het organiseren van de Swap Sint met een ‘pakjes-ruil’ experiment. De Swap Sint is een groot succes!” Het Kringlogo, een onderscheiding die een jaar lang wordt gedragen, helpt Swap Sint Woerden om anderen te inspireren en aan te moedigen om ook bezig te gaan met de circulaire samenleving. Heb je interesse om ook een Swap Sint evenement te organiseren? Kijk dan eens op de algemene Swap Sint website. Scholen en andere geïnteresseerden in en rondom Woerden kunnen contact opnemen met Swap Sint Woerden via swapsintwoerden@gmail.com

De rol van burgers in de overgang naar een circulaire samenleving

De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van burgers. Het is een beweging die gedreven wordt door mensen die niet wachten op verandering, maar deze zelf tot stand brengen. Gelukkig telt Utrecht al vele van deze circulaire burgers, waarvan sommigen hun eigen burgerinitiatieven hebben opgezet.

Jelmer Vlierstra, wethouder duurzaamheid: ”Ik ben trots op dit initiatief van Woerdense inwoners. Een circulaire economie is wat mij betreft veel meer dan afval scheiden en recyclen. Het hergebruiken en delen van spullen is minstens zo belangrijk. Swap Sint is een ludieke manier om te laten zien dat een cadeau niet per se iets nieuws hoeft te zijn. Dat scheelt weer waardevolle grondstoffen.”

Meer weten? Neem contact op met Ieke of Evelien!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving

06 16 878 023 E-mail