NMU roept op tot Duurzame Daken Revolutie

juli 6, 2020

NMU roept op tot Duurzame Daken Revolutie

In de provincie Utrecht ligt zo’n 56 vierkante kilometer aan dak. Die daken zijn prima geschikt om energie op te wekken, om water vast te houden, om het gebouw te verkoelen… Maar dat gebeurt nog veel te weinig. Daarom lanceert de NMU het Manifest Multifunctionele Daken. Met een oproep aan alle betrokken partijen om al die grijze daken groen, geel, blauw en rood te kleuren!

We zaten pas nog in een lange, droge hitteperiode. Het gras verdorde, natuurgebieden droogden uit; mensen die moesten werken zonder klimaatbeheersing hadden het zwaar. Toen kwam er weer een eind aan de hittegolf, met zware hoosbuien, waardoor kelders volliepen en wegen overstroomden. Het lijkt steeds meer hollen of stilstaan wat het weer betreft. En met de klimaatverandering dreigt het alleen maar erger te worden.

Dus is het belangrijk dat we onze omgeving beter inrichten op zulke extreme omstandigheden. Om te zorgen voor meer groen, dat verkoelt en water beter vasthoudt. En dat natuurlijk gecombineerd met de opwekking van duurzame energie, zodat we ook helpen om de opwarming van het klimaat nog een beetje in de hand te houden.

En waar kunnen we dan beter beginnen dan bij al die vierkante kilometers aan ongebruikte ruimte: de daken!

Manifest Multifunctionele Daken

Daarom komt de NMU nu samen met marktpartijen met het Manifest Multifunctionele Daken. Hierin beschrijven wij wat gemeenten, provincie, waterschappen en ontwikkelende partijen kunnen doen om de daken duurzaam te maken. De daken kunnen namelijk: groener (meer biodiversiteit), blauwer (waterberging), geler (zonnepanelen) en roder (leefruimte).

Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld eisen stellen bij nieuwbouw en bij kleinere (uitbouw)projecten waarvoor een vergunning nodig is. Ook kunnen gemeenten voor groene projecten lagere leges heffen en de rioolheffing differentiëren.

Verder kunnen overheden het goede voorbeeld geven met hun eigen gebouwen en bushokjes; ook kunnen ze bedrijven, particulieren, VvE’s en woningcorporaties stimuleren en ondersteunen met verduurzamen van hun daken.

Ontwikkelaars roepen we op om de vele nieuwbouwprojecten die nog  gaan komen, optimaal duurzame daken te geven. Dan zorgt de NMU, samen met marktpartijen, voor de Duurzame Daken Revolutie op de bestaande bouw! Doet u mee?

Download het Manifest Multifunctionele Daken (PDF)

Duurzame daken in de media

Beluister het interview met Ieke Benschop bij Radio M (RTV Utrecht)! Van minuut 5:00 tot 10:00 ongeveer. Via deze link!

En bekijk ook het filmpje hieronder! (Tip: het waaide behoorlijk op de diverse daken, dus gebruik vooral de ondertiteling 😉

Tags:
Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science

06 41 525 475 E-mail LinkedIn
Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving

06 16 878 023 E-mail