Gaan bedrijventerreinen Plettenburg en De Wiers voor duurzaam?

oktober 5, 2020

Gaan bedrijventerreinen Plettenburg en De Wiers voor duurzaam?

In samenwerking met de gemeente Nieuwegein doet de NMU een onderzoek naar bedrijven op bedrijventerreinen Plettenburg en De Wiers. We kijken of bedrijven bezig zijn met duurzaamheid, of zij hierbij ondersteuning kunnen gebruiken (in de vorm van een advies bijvoorbeeld) en of ze interesse hebben om samen te werken met collega-bedrijven.  De gesprekken gaan over vier onderwerpen: energie (besparing en opwekken), circulaire economie (duurzaam inkopen en afval scheiding), klimaatadaptatie (waterberging, tegengaan hitte) en mobiliteitsmanagement. 

Het beeld dat ontstaat is dat er onder bedrijven zeker interesse is en er al het nodige gebeurt. Zo hebben we bedrijven gesproken die het hele pand al hebben verduurzaamd, andere die daartoe kansen zien. Zon en Led-verlichting is voor bepaalde bedrijven een no-brainer: ‘Daar profiteer  je zelf alleen maar van!’. Maar overstappen op duurzame warmte is een grotere puzzel. Duurzaam inkopen en afvalscheiding heeft hier en daar wel aandacht, maar om te komen tot een circulair bedrijventerrein, is nog veel meer nodig en mogelijk.

Enthousiasme was er voor een eerste stap: het apart inzamelen van koffiedrap om er vervolgens oesterzwammen op te (laten) kweken. De daken zijn nog overwegend zwart en openbare ruimte stenig. Gesproken is over de mogelijkheid om de daken kleur te geven. Een groen dak, het liefst met een waterbergende laag, in combinatie met zonnepanelen en toegankelijkheid van het dak. Een onderzoek waard! Meerdere bedrijven zijn bezig met duurzaam vervoer. Zowel worden bedrijfsauto’s elektrisch en verschijnen er oplaadpunten. Maar ook meerdere partijen willen werk maken van rijden op waterstof. Een interessante combinatie met een wethouder die ambassadeur rijden op waterstof is!  

Dit najaar organiseren we een bijeenkomst voor de Nieuwegeinse bedrijven. We delen de uitkomsten van het onderzoek, bieden inspiratie aan de hand van verschillende pitches en inventariseren de interesse voor samenwerking in de toekomst.

Tags:
Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving