15 tips om minder gas te gebruiken

januari 1, 2023

De 15 tips om minder gas te gebruiken

Sinds Rusland de toevoer van gas naar Europa steeds verder beperkt en nu zelfs stopzet zijn de energieprijzen enorm gestegen. Voor veel gezinnen en bedrijfjes is de gas- en elektriciteitsrekening niet meer te betalen. De NMU zet al jaren in op energiebesparing en meer opwek van duurzame energie. Maar met de huidige energiecrisis is energie besparen belangrijker dan ooit. Daarom delen we iedere week energiebesparingstips die goed zijn voor het klimaat en je portemonnee op: www.facebook.com/groups/101klimaat.tips

Hierbij de eerste 15 tips om gas te besparen en waarmee je meteen aan de slag kunt

Douche korter

Een van de makkelijkste manieren om snel gas te besparen is korter douchen. We douchen in Nederland gemiddeld 9 min. Door daar 5 min van te maken kun je als gezin met 4 personen al snel €260,- per jaar besparen!  Dat zijn jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol warm water.

Dak- en spouwmuurisolatie aanleggen

Twee van de drie woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dit is zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen. Je hebt minder kou en toch, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Leg dak- en spouwmuurisolatie aan en bespaar meer dan €1000 per jaar.

Plaats radiatorfolie

Een verwarming geeft ook warmte aan de achterkant af. Dit betekent dat de muur wordt verwarmd. Hierdoor gaat er uiteindelijk warmte verloren. Door radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen, zorg je ervoor dat de warmte terugkaatst en in de woning blijft. Hiermee bespaar minimaal €210 per jaar! Het is bovendien ook erg goedkoop en eenvoudig om zelf aan te brengen.

Neem dubbel glas

Wil jij warmte beter vast houden in je huis? Kies dan voor dubbel glas. Dubbel glas creëert namelijk een isolerend luchtlaagje tussen twee glasplaten. Het zorgt er dus voor dat het huis zijn warmte niet verliest via de ramen. Wist je dat je al tot €200 per jaar kunt besparen als je de ramen vervangt met dubbel glas.

Zet je thermostaat één graad lager

Doe een trui aan en zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 18℃, in plaats van voor 19℃. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Dit is ongeveer € 180,- per jaar!

Verwarm je slaapkamer niet

Een makkelijke manier om te besparen op je gasverbruik is om de verwarming in je slaapkamer uit te zetten. Een frisse kamer is goed voor de nachtrust en je bespaart gemiddeld zo’n € 100 per jaar! Zet de verwarming in je slaapkamer wel op vriesstand. Zo voorkom je dat de leidingen bevroren raken.

Lucht je huis voordat je de verwarming aanzet

Door je huis eerst goed te luchten voor je de verwarming aandoet , kun je zo’n € 50,- per jaar besparen. Hierdoor wordt de lucht in huis droger. Het water in de vorm van waterdamp hoef je dan niet extra op te warmen. Je hebt dus minder gas nodig om te verwarmen!

Schaf een warmtepomp aan

Met een warmtepomp bespaar je enorm op energiekosten. In een gemiddeld woonhuis met een gasverbruik van 1.600 m3 gas, bespaar je ongeveer €420,- op energiekosten. Daarnaast betaal je geen vastrechtkosten meer als je je laat afsluiten van het gas. Dat is een besparing van nog eens €190,- per jaar. Dat maakt de totale besparing zo’n €610 ,- per jaar. Lees hier meer over warmtepompen en kijk of het geschikt zou zijn voor jouw woning.

Plaats zonnepanelen op je dak

Met 10 zonnepanelen bespaar je ruim € 900 per jaar op jouw energierekening. Hoeveel je precies bespaart met zonnepanelen, hangt factoren af zoals: kwaliteit en vermogen van je zonnepanelen. In zo’n 6 jaar heb je de kosten van de aanschaf eruit. En, niet te vergeten: je huis kan meer waard worden.

Verwarm alleen waar nodig is

Zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar je op dat moment aanwezig bent, sluit deuren van de ruimtes waar je niet bent en bespaar gemiddeld € 240,- per jaar.  Het verwarmen van onnodige ruimtes zorgt voor hogere kosten en het toch laat je verwarming nog harder te werken.

Werk op kantoor!

Werk aankomende winter weer eens wat vaker op kantoor of gezellig bij een collega thuis! Super gezellig en zo bespaar je energie!
Als je nu 5 dagen in de week vanuit huis werkt, dan zou het je van december tot februari zo’n €700 kosten. En als je nog in een slecht geïsoleerd huis woont kan dit nog veel hoger uitpakken!

Zet je cv-ketel op 60°

Door je cv-ketel op 60° te zetten bespaar je tot zo’n €60,- per jaar! Super snel en makkelijk geld besparen dus!
De meeste cv-ketels staan door de fabrieksinstellingen op 80°, maar functioneren ook prima op 60°. Je hebt dus geen risico op een koude douche maar bespaart wel gas en geld!

Instaleer radiator ventilatoren

Wist je dat je zo’n €100 tot €150 als gemiddeld huishouden kunt besparen op gas door radiator ventilatoren aan te schaffen?
Je huis is sneller opgewarmd en de temperatuur van de radiatoren kan lager afgesteld worden. Een ander voordeel van radiator ventilatoren is dat het niet uit maakt wat voor verwarmingssysteem je hebt. Je kan de ventilatoren altijd gebruiken waardoor ze eigenlijk een ‘upgrade’ geven aan je verwarmingssysteem.

Hr-ketels zijn duurzamer dan cv-ketels!

Hangt er bij jou nog een oude cv-ketel? Met een zuinige hr-ketel of een hybride warmtepomp bespaar je dan al snel zo’n € 300,- per jaar! De hr-ketel is duurzamer omdat het koude water dat terug komt voorverwarmd wordt met rookgassen. Hierdoor bespaar je energie en heeft de ketel dus een hoog rendement.

Isoleer je leidingen

Als je de cv-leidingen isoleert bespaar je maar liefst € 34,- per jaar! En het isoleren is ook nog eens super makkelijk om zelf te doen! Er zijn verschillende soorten buisisolatie, hoe dikker de isolatie hoe meer je bespaart! Een extra voordeel van buisisolatie is dat in de winter je leidingen ook minder snel kunnen bevriezen, super handig!

Welke tip vind jij het beste, of heb je zelf een betere tip? Volg onze Facebookgroep en deel het met ons! www.facebook.com/groups/101klimaat.tips