16 Utrechtse Energieboswachters opgeleid om natuurbelang te bewaken bij zon- en windparken

16 Utrechtse Energieboswachters opgeleid om natuurbelang te bewaken bij zon- en windparken

Op een feestelijke bijeenkomst in Utrecht ontvingen 16 Utrechters hun Energieboswachter-certificaat. Sinds april volgden zij de Training Energieboswachter, georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Dinsdag 4 juni werd die afgerond met de eindpresentaties van hun praktijkopdracht. 

Als burgerexperts staan de Energieboswachters nu in de startblokken om in hun omgeving het natuurbelang te bewaken bij wind- of zonneparken. Deze Utrechters waren niet de enigen die dit certificaat ontvingen: in acht provincies ontvingen zo’n 100 hun Energieboswachter-certificaat.

 

Energieboswachter Training 

De Energieboswachter Training werd in 2021 ontwikkeld en gestart in Noord-Brabant, en werd dit jaar voor de derde keer in Utrecht georganiseerd. Het succes van de training en het enthousiasme bij veel Energieboswachters leidde tot een opschaling naar acht provincies en een nog grotere groep deelnemers. Landelijk zijn er nu door de Natuur en Milieufederaties zo’n 314 Energieboswachters opgeleid. Het zijn o.a. leden van lokale natuurgroepen en energiecoöperaties, die de energietransitie én de natuur belangrijk vinden.

EnergieboswachtersDeze training, die begin april startte, heeft hen toegerust met de nodige kennis en kunde. De Energieboswachters kunnen conceptplannen voor wind en zon beoordelen op ecologische kwaliteit en deze plannen verbeteren.

Hou me op de hoogte

“Het is prachtig om te zien hoeveel mensen zich vrijwillig inzetten voor een natuurinclusieve energietransitie!”

Anne Slabbekoorn, projectleider Energieboswachters bij NMU

Natuurinclusieve energietransitie 

De Energieboswachters zijn belangrijk in de context van de huidige energietransitie, die doorgezet moet worden om de klimaatdoelen te halen. Wind- en zonneparken op land zijn daarbij onmisbaar. De inpassing van die energieprojecten levert risico’s, maar ook kansen op voor de natuur. Om die kansen te grijpen is een zorgvuldig ontwerpproces belangrijk, waarbij gebiedskennis ten volle wordt benut. De Energieboswachters vervullen deze rol. Niet alleen met hun eigen kennis, maar ook met het netwerk waar ze deel van uitmaken.

Wil je meer weten over de energieboswachters of andere activiteiten, ga naar deze pagina.

 

Meer weten? Neem contact op met Anne!

Profiel Anne Slabbekoorn

Anne Slabbekoorn

Projectleider klimaat - energietransitie