Samenwerken met het Energie Diensten Centrum | voor bewonersinitiatieven

Samenwerken met het EDC

Dinsdagavond 23 januari organiseert het Servicepunt Warmte in samenwerking met de provincie een online bijeenkomst over het nieuwe Energie Diensten Centrum (EDC) van de provincie. Tijdens deze bijeenkomst licht de provincie de plannen voor het EDC toe en bespreken we wat lokale energie-initiatieven van het EDC kunnen verwachten. Daarnaast verkennen we graag hoe het EDC en initiatieven elkaar kunnen versterken.  

Het wordt een interactieve bijeenkomst waarbij we graag horen welke rol initiatieven voor zich zien in hun gemeente in samenwerking met het EDC.  

AANMELDEN

Energie Diensten Centrum
De provincie Utrecht helpt Utrechtse gemeenten om hun krachten te bundelen in het EDC. Door samen te werken, kennis en kunde te verbinden en de lasten te verdelen, kunnen oplossingen en aanpakken voor de energietransitieopgave eenvoudig worden gekopieerd van de ene naar de andere gemeente. Dat bespaart mankracht en geld. Zo kan met een vergelijkbare of lagere investering een beter resultaat worden bereikt. 

Gezamenlijk inkopen
Het EDC kan ook optreden als penvoerder bij gezamenlijke inkoop, subsidieaanvragen, het afsluiten van contracten met marktpartijen en het gezamenlijk inkopen van data, tools en (ICT)systemen. Zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een CRM-systeem waar gemeenten én lokale energie-initiatieven gebruik van kunnen maken of het inschakelen van medewerkers die gemeenten kunnen ondersteunen.  

Deelnemende gemeenten
De samenwerking aan en in het EDC wordt voor de komende drie jaar vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Twintig gemeenten hebben al laten weten die overeenkomst in januari 2024 te willen tekenen. Gemeenten kunnen ook daarna nog aanhaken.  

Kosten: de training is kosteloos voor energieambassadeurs/bewoners die collectief aan de slag willen met energiebesparing.

Praktische zaken

Datum: 23 januari 2024
Tijd: 19:30-20:30
Locatie: online (je ontvangt de link na aanmelding enkele dagen van te voren)  

Altijd op de hoogte zijn van onze trainingen en evenementen en ander nieuws over lokale energie? Abonneer je op onze nieuwbrief Servicepunt Energie.
Of kijk op onze site op de activiteitenpagina.

 

Tags:
Profiel Laura Smid

Laura Smid

Projectleider klimaat – duurzame energie