Nacht van de Nacht

We werken hard om de lichtvervuiling in Nederland te verminderen

Nacht van de Nacht

Met de jaarlijkse Nacht van de Nacht campagne van de Natuur en Milieufederaties wordt aandacht gevraagd voor de positieve effecten van het donker, donker laten zijn. We hebben als doel om de hoeveelheid lichtvervuiling in Nederland te verminderen.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter. Het opgaande licht wordt vooral veroorzaakt door openbare verlichting en reclameverlichting. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van dieren en planten. En we kunnen minder genieten van de mooie sterrenhemel: in de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien, en de Melkweg al helemaal niet meer. Tijdens de Nacht van de Nacht maken de Natuur en Milieufederaties Nederland donkerder én duurzamer. Want overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling en verstoort het natuurlijke ritme van mens en dier. Dus: licht uit, sterren aan!

Structurele verandering

De Nacht van de Nacht campagne groeit ieder jaar. Op zaterdag 28 oktober 2023 organiseren we alweer de 19e editie van de Nacht van de Nacht. De campagne begint de vruchten af te werpen, want steeds meer bedrijven doven inmiddels structureel de verlichting. Interbest en Mundu bijvoorbeeld. Zij doven iedere nacht 230 lichtmasten langs snelwegen. Nederland lijkt een keerpunt te hebben bereikt. De toename in licht is gestopt en hij lijkt op verschillende plekken zelfs af te nemen. Veel Nederlandse steden worden langzaam iets donkerder. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Natuur en Milieufederaties.

Nacht van de Nacht 2023

Jij kunt op verschillende manieren meedoen aan de Nacht van de Nacht:

  • Licht uit: Door het licht van je huis of kantoorgebouw uit te doen help je mee om de Nacht donkerder te maken. Laat via de Nacht van de Nacht-website weten dat jullie het licht uit doen.
  • Activiteit bezoeken: Door heel Nederland worden activiteiten georganiseerd, waarbij de schoonheid van het donker centraal staat. Van een nachtwandeling tot diners bij kaarslicht, er is voor ieder wat wils. Bekijk welke activiteit(en) jij wil bezoeken.
  • Activiteit organiseren: Het is ook mogelijk zelf een nachtelijke activiteit te organiseren. In onze inspiratiegids hebben de Natuur en Milieufederaties verschillende voorbeelden verzameld. Meld je activiteit aan op onze website.

Ga naar de website van de Nacht van de Nacht voor meer informatie.

Ga naar de website van de Nacht van de Nacht voor meer informatie.

Vragen of meer weten? Neem contact op met Evelien!

Profiel Evelien van der Kooi

Evelien van der Kooi

Marketing, Communicatie en PR