Nacht van de Nacht

We werken hard om de lichtvervuiling in Nederland te verminderen

Nacht van de Nacht

Met de jaarlijkse Nacht van de Nacht campagne van de Natuur en Milieufederaties wordt aandacht gevraagd voor het klimaat en energiebesparing op licht. We hebben als doel om de hoeveelheid lichtvervuiling in Nederland te verminderen.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van dieren en planten. En we kunnen minder genieten van de mooie sterrenhemel: in de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien, en de Melkweg al helemaal niet meer. Het opgaande licht wordt vooral veroorzaakt door openbare verlichting en reclameverlichting.

Structurele verandering

De Nacht van de Nacht campagne groeit ieder jaar. Afgelopen jaar werden er 550 activiteiten in het donker georganiseerd en bezochten 47.000 mensen de NvdN.
De campagne begint de vruchten af te werpen, want steeds meer bedrijven doven inmiddels structureel de verlichting. Interbest en Mundu bijvoorbeeld. Zij doven iedere nacht 230 lichtmasten langs snelwegen. Nederland lijkt een keerpunt te hebben bereikt. De toename in licht is gestopt en hij lijkt op verschillende plekken zelfs af te nemen. Veel Nederlandse steden worden langzaam iets donkerder. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Natuur en Milieufederaties.

Nacht van de Nacht 2020

In 2020 wordt de Nacht van de Nacht op zaterdag 24 oktober voor de 16e keer georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties (NMF). Traditioneel op de  zaterdagavond en –nacht van oktober, waarop de klok een uur teruggaat en de nacht een uur langer is. Ga naar de website van de Nacht van de Nacht voor meer informatie.

Tags:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Ga naar de website van de Nacht van de Nacht voor meer informatie!

Ervaar de Nacht