Jaap de Pater, Bunnik

Jaap de Pater, Engboogerd/Provincialeweg, Bunnik

Hoe ziet je groene dak eruit?

“In 1988 is ons 60-er jaren huis 2 meter uitgebouwd en is de keuken verplaatst naar een nieuwe uitbouw achter de garage. Er ontstond een plat dak van 55 m2. Hierop 4 zonnepanelen, een zonneboiler en 2 lichtkoepels. Dit hele dak heeft in 2008 een sedumdak gekregen. Inmiddels groeit er ook veel bieslook en mos.”

 

Waarom wilde je een groen dak?

“Directe aanleiding was een lekkage, zodat de dakbedekking vernieuwd moest worden. We wilden ook af van geuren van de dakbedekking in onze slaapkamer, die op warme dagen door het openstaande raam kwamen. Gecombineerd met de wens meer groen te hebben, regenwater vast te houden en vooral een mooi uitzicht hebben we toen gekozen voor een sedumdak.”

 

Hoe heb je het aangepakt?

“Ik heb me georiënteerd op internet. Enerbouw uit Utrecht heeft zowel de nieuwe dakbedekking als het groene dak aangebracht. Vanwege de constructie van het platte dak kon alleen een sedumdak. Wat tegenviel was dat het lekken niet stopte (bleek achteraf een scheurtje in het lood). Het beheer van het dak is minimaal, wel wordt het nu te mosrijk, zodat we de bemesting moeten aanpassen.”

 

Wat zou je iemand adviseren die ook een groen dak met zonnepanelen wil?

“Gewoon doen mits gedaan door een ervaren bedrijf. Op zich is het aanbrengen zelf goed te doen evenals het onderhoud. Maar laat je vooraf wel adviseren of het dak het gewicht kan dragen. Hou rekening met kosten, alleen aan materiaal ben je toch al snel € 55/m2kwijt.”

Tags:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Alies van den Berg

Alies van den Berg

Projectleider natuurinclusieve samenleving