Zonnecollectief Lopikerwaard wint prijs voor beste energie-initiatief

juli 10, 2020

Zonnecollectief Lopikerwaard wint prijs voor beste energie-initiatief uit de provincie Utrecht!

Gisterenavond was weer het jaarlijkse hoogtepunt voor de energie-initiatieven in de provincie Utrecht. Tijdens de U-Thuis Voorjaarsbijeenkomst is de prijs voor beste energie initiatief uit de provincie Utrecht uitgereikt. Zonne-collectief Lopikerwaard is dit jaar de winnaar geworden en volgt hiermee Stichting Energie Zeist op. De trotse voorzitter van Stichting Duurzaam Lopikerwaard, Dick Nederend, nam de prijs digitaal in ontvangst tijdens de bijeenkomst, die live werd uitgezonden vanaf duurzame ontmoetingsplek ANNE in Utrecht. 

Ragnhild Scheifes (ODRU) en Wijnand Jonkers (NMU) reiken de prijs uit
Foto: Ragnhild Scheifes (ODRU) en Wijnand Jonkers (NMU) reiken de prijs uit

De prijs voor het beste energie initiatief uit de provincie Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de U-Thuis Voorjaarsbijeenkomst. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en de Omgevingsdienst Regio Utrecht in opdracht van U-Thuis. U-Thuis is het samenwerkingsverband van 17 gemeenten in de regio Utrecht die werk maken van energiebesparing bij particulieren.

Dick Nederend (Stichting Duurzaam Lopikerwaard) was blij verrast door de prijs!
Foto: Dick Nederend (Stichting Duurzaam Lopikerwaard) was blij verrast door de prijs!

De prijs wordt uitgereikt aan initiatieven zonder winstoogmerk die zich richten op energiebesparing of duurzame energieopwekking in de regio Utrecht. Er wordt hierbij gekeken naar de impact van het initiatief, maar ook naar hoeveel bewoners/bedrijven bereikt zijn. De vorige winnaars van de prijs waren Energiegroep Bunnik, de Hoeven Energie (Houten), BENG! (de Bilt), e-lekstroom (Nieuwegein) en Stichting Energie Zeist.

Zonnecollectief Lopikerwaard
Het Zonnecollectief Lopikerwaard is gestart in januari 2019 tijdens de avond Zon op Agrarische daken, georganiseerd door Duurzaam Lopikerwaard in samenwerking met de LTO Zuidwest Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Hierna zijn 50 Quickscans gemaakt waarin de businesscase berekend is voor deze bedrijven die zich hadden aangemeld. Deze quickscans zijn mede mogelijk gemaakt door Rabobank Utrechtse Waarden. Voor deze locaties is er een collectieve uitvraag geweest naar een partij die de zonnepanelen kon plaatsen voor een goede prijs en kwaliteit. Uit deze uitvraag is SolarProf uit Woerden uitgekomen. De afgelopen maanden zijn op 15 locaties zonnepanelen geplaatst en de verwachting is dat de komende maanden nog meer locaties zullen volgen. Een aantal hiervan zijn relatief klein zoals bij Jan Eikelenboom, maar er zitten ook een aantal grote installaties tussen waarmee het totaal aantal zonnepanelen richting de 3.000 zal gaan.