World Cleanup Day: ‘Doe ook mee zaterdag 21 sept!’

september 19, 2019

Het is zover: The World Cleanup Day

Aanstaande zaterdag, 21 september is het weer “de World Cleanup Day. Net als vorig jaar wordt deze georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. Aan deze gigantische opruimactie doen wereldwijd ruim 160 landen mee om de planeet een flinke schoonmaakbeurt te geven. Tussen die 160 landen zit natuurlijk ook ons kikkerlandje! Doe jij ook mee? Plan een opruimactie.

Samen kunnen wij het verschil maken!

Wat is het doel? Zoveel mogelijk zwerfafval opruimen! Ën aandacht vragen voor het toenemende afval probleem. Alleen in de Middelandse zee al verdwijnt iedere minuut een hoeveelheid plastic dat vergelijkbaar met bijna 34.000 petflessen. Als er niets aan gedaan wordt zal in 2050 de vervuiling mogelijk zijn verdrievoudigd.

Op World Cleanup Day 2018 hebben 18 miljoen vrijwilligers in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii een gigantische hoeveelheid afval uit het milieu gehaald: naar schatting 88 miljoen kilo! Een ongekend succes. De (plastic)vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda. En dat is helaas nodig: de plasticproductie neemt nog jaar op jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in rivieren en zeeën. (bron: World Cleanup Day) Mirjam doet dit jaar voor het eerst mee aan de World Cleanup Day en heeft zoals vele anderen haar eigen activiteit gemaakt.

‘Wat betekent de World Cleanup Day voor jou als deelneemster?’

‘Ik was mij nog onbewust van de World Cleanup day tot in een reclame op de NPO zag. Ik ben mij er toen gelijk in gaan verdiepen om informatie te vergaren. Ik werd alsmaar nieuwsgieriger.

‘Wat besloot je toen te doen?’

‘In eerste instantie dacht ik mee te gaan doen aan een van de grote schoonmaken in het westen van ons land’. Daar worden al enkele jaren grote evenementen georganiseerd tijdens de World Cleanup Day om de stranden schoon te maken.

‘Toen besefte ik mij hoeveel zwerfafval onze eigen regio’s bevatten. Kijk maar eens goed om je heen, je schrikt je een ongeluk. Na een goed gesprek met iemand van de gemeente werd ik zo enthousiast dat ik besloot mijn eigen groep aan te maken. Bekijk de website van de World Cleanup Day om te zien wie er allemaal in jouw omgeving mee doen’.

‘Wat wil je de mensen aanraden?’

Mirjam zegt lachend;  Je draagt niet alleen bij aan iets goeds, je leert ook nog eens veel mensen kennen. Mijn kleine groepje bestaat uit 4 deelnemers, maar daar kan je een groot verschil mee maken in een klein dorp. Wij passen onze schoonmaak-route aan op het aantal deelnemers, zo zijn we het meest efficiënt. Niemand heeft verplichtingen. Ook al doe je maar even mee, het helpt enorm. Ik laat ons mooie dorp niet in de soep lopen!’.

Het nog steeds stijgende aantal deelnemers is verbazingwekkend. Momenteel zijn er alleen in Nederland al meer dan 14.000 deelnemers.

 

Maak de wereld ook een stukje mooier, help mee!

Om deel te nemen aan de World Cleanup Day is er alleen een simpele aanmelding vereist. Ga naar deze link, bekijk de activiteiten in jouw regio en doe mee. Samen maken wij een verschil!

 

join

-DOE MEE MET EEN CLEANUP ACTIE
Klik in de kaart op één van de bestaande acties (de roze pins) als je als individu op World Cleanup Day hieraan wilt deelnemen. Tot nu toe 14081 deelnemers!