Webinar Agroforestry / Voedselbossen voor boeren en grondeigenaren

mei 18, 2020

Webinar Agroforestry / Voedselbossen op 10 juni 13:30 – 15:00 uur

Welke vormen van Agroforestry en voedselbossen zijn er? En hoe kun je – als boer, particuliere grondeigenaar of initiatiefnemer in de provincie Utrecht – klein en strategisch beginnen? Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de mogelijkheden en verschillende toepassingsvormen. Er zijn enkele korte presentaties  met sprekende voorbeelden en er is tijd om vragen te stellen. Benieuwd naar mogelijke toepassingen voor jouw terrein? Meld je dan nu aan via het formulier!

Voor wie: Boeren, particulieren grondeigenaren en initiatiefnemers in de provincie Utrecht
Wanneer: Woensdag 10 juni, 13:30 – 15:00 uur
Waar: Online Webinar, link en uitleg volgt na aanmelding
Kosten: gratis
Aanmelden: via het formulier onderaan deze pagina

Programma

13:30 Opening
13:35 Agroforestry: wat is het, kansen en mogelijkheden. Evert Prins, Louis Bolk Instituut
13:50 Voedselbossen in Nederland. Wouter van Eck & Isabelle van der Zanden, Stichting Voedselbosbouw
14:05 Toelichting op subsidie Kleine Landschapselementen
14.15 Vragen
14:30 Filmpje ‘Boerderij Tussen de Hagen’, Ron van Zandbrink
14:35 Vragen naar aanleiding van filmpje
14:50 Afsluiting en inventarisatie voor vervolg

Toelichting

Voedselbossen en Agroforestry staan sinds een aantal jaren in de belangstelling. Op kleine – maar groeiende – schaal wordt er in Nederland mee geëxperimenteerd. Voor boeren en tuinders kan het een interessante aanvulling zijn op de bedrijfsvoering. Bovendien dragen de bomen bij aan de biodiversiteit op het bedrijf, leggen ze koolstof en nutriënten vast en zorgen ze voor een aantrekkelijk landschap.

Tijdens de bijeenkomst gaan we in op de mogelijkheden voor agroforestry en voedselbossen en welke kansen en mogelijkheden deze concepten bieden aan boeren en grondeigenaren.

Ron van Zandbrink, van Boerderij Tussen de Hagen, laat zien hoe hij op zijn melkveebedrijf in Stoutenburg actief bezig is met de aanplant van hagen en fruit- en notenbomen. Hij vertelt over zijn overwegingen en laat zien dat het niet zo ingewikkeld is om te starten met de aanplant van bomen en struiken op een boeren bedrijf.

Tijdens de bijeenkomst is er volop gelegenheid om vragen te stellen over de toepasbaarheid. Aan het eind van de bijeenkomst inventariseren we de wensen en behoeften voor een vervolg, bijvoorbeeld het opzetten van een cursus Voedselbossen.

Achtergrond

Een voedselbos is een aangeplant bos met een groot aantal bomen en struiken die bijvoorbeeld bessen of noten dragen. De bossen hebben een hoog productieniveau, zonder toepassing van (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen. Voedselbossen kennen een hoge biodiversiteit en
leveren een bijdrage aan het herstel van de bodembodemvruchtbaarheid en het opslaan van koolstof in de bodem. Een volwaardig voedselbos heeft een omvang van minimaal 0,5 ha, maar klein beginnen kan natuurlijk ook!

Agroforestry is een landbouwsysteem waarbij bomen en houtige gewassen (meerjarige gewassen) gecombineerd worden met akkerbouw of groenteteelt (eenjarige gewassen) of veeteelt op één perceel. Door deze teelten te combineren kan de weerbaarheid van het hele landbouwsysteem worden verhoogd.

Aanmelden

Tags: