Voedselbossen in de provincie Utrecht – kennis uitwisselen en elkaar versterken

juni 2, 2021

Voedselbossen in de provincie Utrecht – kennis uitwisselen en elkaar versterken

In de provincie Utrecht zijn er al minstens 10 voedselbossen. Daar kan nog meer bij! Tijdens een onlinebijeenkomst op donderdag 17 juni willen wil de NMU daarom initiatiefnemers en andere geïnteresseerden bij elkaar brengen om zo het netwerk binnen de provincie te versterken. Initiatieven worden besproken en er zal ruimte zijn om hulpvragen aan elkaar te stellen of om een idee te adresseren. Grondeigenaren en geïnteresseerden kunnen elkaar ontmoeten, om de mogelijkheden van een voedselbos te verkennen. 

In de provincie Utrecht is er groeiende belangstelling voor voedselbossen. Deze bossen kunnen bijdragen aan de connectie tussen platteland en stad, het herstel van de biodiversiteit en aan de lokale voedselproductie. Particulieren en grondbezitters nemen steeds vaker initiatief voor de aanplant van voedselbossen. Voor boeren kan het een aanvulling zijn op de bedrijfsvoering.

In de provincie zijn er inmiddels zeker 10 voedselbossen aangeplant en is er ook een aantal in voorbereiding. Deze pioniers hebben allemaal een unieke werkwijze en bieden inspiratie voor elkaar en nieuwe initiatiefnemers, ook hebben ze ieder hun eigen leerproces gehad. Kennisdeling tussen verschillende initiatieven kan bijdragen aan het vrij maken van de weg en helpt een positief klimaat te creëren voor de ontwikkeling van voedselbossen.

Tijdens de onlinebijeenkomst op donderdag 17 juni, georganiseerd door de NMU, willen we initiatiefnemers van voedselbossen en andere geïnteresseerden in verbinding brengen met elkaar om zo het netwerk binnen de provincie te versterken. Een aantal ondernemers zal hun initiatief bespreken en er zal ruimte zijn om hulpvragen aan elkaar te stellen of om een idee te adresseren. Ook is er ruimte in het programma om grondeigenaren en geïnteresseerden die aan de slag willen met elkaar te verbinden, om de mogelijkheden te verkennen om samen een voedselbos te starten.

Het programma

 • Opening en toelichting programma
 • Madelon Oostwoud over haar boek ‘Voedselbos’
 • Mogelijkheden tot financiering door het K.F. Hein Fonds – Marlyne Stolker
 • Voedselbos het Schippershuis – Joyce van den Hoek Ostende
 • Ons Dorpje Overeind – Pauline van Wielen
 • Voedsel uit het Bos en Bosbouwerij Welna – Frank Gorter
 • Uiteengaan in discussiegroepen
 1. Groep 1: Geïnteresseerden die willen starten (en grond zoeken) & initiatiefnemers die hulp kunnen bieden of gebruiken bij een bestaand initiatief.
 2. Groep 2: Bespreken van financiering / economisch rendabel maken van een voedselbos (evt. samenwerkingen aangaan)
 3. Groep 3: Bespreken van wet- en regelgeving
 4. Groep 4: Overig

De bijeenkomst is een half uur langer dan in de vooraankondiging gecommuniceerd is. In het laatste deel van de bijeenkomst zullen we uiteengaan in discussiegroepen. Deelnemers zullen de mogelijkheid hebben om tot 15:30 in de discussiegroepen te blijven, indien gewenst. U kunt zich aanmelden voor een discussiegroep in het aanmeldformulier voor de bijeenkomst.

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

 

Tags: