Verkoop elektrische auto’s in 2018 enorm gestegen

januari 7, 2019

Verkoop elektrische auto’s in 2018 enorm gestegen

Het aantal verkochte elektrische auto’s in Nederland is het afgelopen jaar verdriedubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal werden er in 2018 24.024 elektrische aangedreven auto’s verkocht. Dat is volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI verenigingen, en volgens dataspecialist RDC een record. Maar liefst één op de negentien verkochte auto’s was elektrisch. 

Inmiddels rijden er in ons land zo’n 49.000 Nederlanders in een elektrische auto rond. De enorme stijging van de verkochte modellen tegenover 2017 is mede te danken aan populaire (goedkopere) modellen als de vernieuwde e-Golf, de BMW i3, de Nissan Leaf en de Hyundai Ioniq. Toch is de dure Tesla (70.000 à 80.000 euro) nog steeds het meest verkochte merk onder de elektrische auto’s.

Nederland in de top-5
Nederlands staat op de vierde plek wat betreft de verkoop van elektrische auto’s in Europa. Koploper is Noorwegen, waar bijna een derde van alle verkochte auto’s elektrisch zijn. Noorwegen wordt gevolgd door Zweden en Finland.

Utrecht verdubbelt het aantal laadpunten
Al die elektrische auto’s moeten echter ook ergens worden opgeladen. Het bedrijf achter snellaadstations verwacht deze winter zelfs een tekort aan laadplekken. In de winter verbruikt een auto namelijk meer stroom en moet hij langer laden.
Eind oktober gaf de gemeente Utrecht echter aan het aantal laadplekken te gaan verdubbelen. In 2020 moeten er in totaal 1600 laadpunten te vinden zijn. Dat is ook wel nodig, aangezien er over zes jaar naar schatting zo’n 2500 elektrische auto’s zullen rondrijden in Utrecht.
Er zal per wijk een apart plan worden opgesteld naar de behoeften van de bewoners. Hierover kan worden meegepraat. De laadpunten zullen twee keer zo snel geplaatst worden als nu het geval is.
De gemeente werkt stap voor stap toe naar een milieuzone voor vervoer zonder uitstoot in 2030.

Bron: NOS.nl

Tags: