Verkenningssessie gezonde en circulaire isolatiematerialen – 11 oktober 2018

oktober 18, 2018

Verkenningssessie gezonde en circulaire isolatiematerialen – 11 oktober 2018

Sinds enkele jaren is de NMU actief in de Alliantie Cirkelregio Utrecht. In het kader van dit samenwerkingsverband organiseerden wij vanmorgen samen met de Economic Board Utrecht (EBU) een sessie over gezonde en circulaire isolatiematerialen op het jaarcongres van de

Het doel van de sessie was om vraag en aanbod van gezonde en circulaire isolatiematerialen dichter bij elkaar te brengen. Onder leiding van Jesse Arnon werd eerst het woord gegeven aan Willem Böttger, onderzoeker Avans Hogeschool. Hij gaf een goede inleiding over het onderwerp en de noodzaak ervan.

Vervolgens werden twee aanbieders van isolatiematerialen op het podium gezet. De eerste pitch werd gegeven door Chistian Roggeman van Gramitherm. Zij maken een kwalitatief goede isolatiemat van gras. Hiervoor kan gras gebruikt worden dat lokaal wordt gemaaid. Het materiaal blijkt bijzonder goed in staat om temperatuurschommelingen op te kunnen vangen. De tweede pitch was van Martijn Vinke van Everuse. Zij maken hun isolatiemateriaal van papier en kartonafval en geven zo deze stroom een nieuw leven. Los van de algemeen goede presentatie van hun materiaal, blijkt het uitzonderlijk goed in staat om geluid te absorberen.

Na de pitches was het aan het publiek om de input te leveren, met als doel: het dichter bij elkaar brengen van vraag en aanbod. In vier groepen werd gesproken over wat opdrachtgevers van bouwprojecten kunnen doen om te zorgen voor meer circulaire materialen, en wat de aanbieders van dergelijke materialen op hun beurt kunnen doen om het de opdrachtgevers zo makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast werd gesproken over welke marketingtechnieken toegepast zouden kunnen worden en hoe inkopers of inkoopexperts de uitvraag naar circulaire producten kunnen vergroten.