Utrecht en Amersfoort scoren goed met autodelen

november 1, 2021

Utrecht en Amersfoort scoren goed met autodelen

Utrecht en Amersfoort scoren goed op het gebied van autodelen. Dat blijkt uit het Dashboard autodelen 2021 van kennisinstituut CROW-KpVV dat op 1 november gepubliceerd werd. Utrecht is de gemeente met de meeste deelauto’s per 100.000 inwoners in Nederland, Amersfoort staat op de 8ste plek.

Deelauto’s zijn duurzamer

Het aanbod van deelauto’s is het grootst in de meer stedelijke gemeenten in Nederland. Door de groei van het aanbod van deelauto’s, wordt de beschikbaarheid steeds beter. En dat is positief nieuws, want deelauto’s zijn over het algemeen veel vaker elektrischer, zo blijkt uit het dashboard, en zijn dus beter voor het milieu en klimaat. En bovendien kunnen deelauto’s bijdragen aan het verminderen van het aantal auto’s in wijken, waardoor er ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld groen.

Servicepunt Gezonde Mobiliteit

De NMU wil het autodelen dan ook graag stimuleren. Wil jij ook aan de slag met autodelen, of wil je er meer over weten? Op ons Servicepunt Gezonde Mobiliteit kun je terecht voor meer informatie over wat jij kunt doen.
Voor zowel inwoners, maar ook voor gemeenten en werkgevers, hebben we informatie verzameld en op een rijtje gezet!

Dashboard Autodelen

Benieuwd naar wat highlights uit het Dashboard Autodelen 2021? Hier komen ze:

  • Utrecht is de gemeente met de meeste deelauto’s per 100.000 inwoners, Amersfoort staat op de 8ste plek.
  • Utrecht staat op de 2de plaats in Nederland als het gaat om het totaal aantal deelauto’s in de stad. Amersfoort staat op de 7de
  • Nederland beschikt in het voorjaar van 2021 over 87.000 deelauto’s. Dat zijn er 13.000 meer dan een jaar daarvoor. De landelijke groei van het aantal deelauto’s blijft doorzetten en versnelt zelfs.
  • Vooral door de opkomst van peer-to-peer carsharing (direct delen met bijvoorbeeld buren) wordt autodelen ook beschikbaar in kleinere kernen.
  • Het aantal gebruikers van deelauto’s steeg ook, maar minder snel dan het aanbod van auto’s, dus het aantal gebruikers per deelauto’s daalt wat.
  • 13% van de deelauto’s is elektrisch (volledig of hybride), tegenover 3,5% van de personenauto’s in Nederland. Deelauto’s zijn dus ongeveer 3,5 keer vaker elektrisch. Dat komt onder andere doordat er een aantal nieuwe elektrische deelautoconcepten in de markt is gezet.

Voor meer cijfers, neem een kijkje op het Dashboard zelf.

Tags:

Voor meer informatie kun je contact opnemen met 

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science

06 41 525 475 E-mail LinkedIn