Tien tips voor een vogelvriendelijke tuin

april 2, 2021

Tien tips voor een vogelvriendelijke tuin

De lente is aangebroken en dat betekent dat we heel veel vogels zullen zien. Maar hoe bereid je jouw tuin voor? Hieronder staan 10 tips om jouw tuin vogelvriendelijk te maken.

 1. Plaats een nestkast
  Hierin kunnen de vogels slapen, eten of broeden. Maar zorg er wel voor dat de afmeting bij alle vogels past.
 2. Zorg voor afkoeling
  Een tuin met vogels heeft natuurlijk een vogelbadje nodig. Hierin kunnen de vogels lekker drinken, afkoelen en zich wassen. Vogelbadjes kan je zowel kopen als maken, dus er is voor elke stijl tuin wat!
 3. Voer zaadjes en wormen
  Naast het drinken moeten de vogels ook eten. Het strooien van zaden kan de gevleugelde dieren naar jouw tuin lokken. Verspreid elke dag verschillende zaden, bijvoorbeeld op een tafel. Heb je door welke vogel bij jou in de tuin langs komt? Bekijk dan goed welke vogel welke zaden eet. Naast zaden kan je ook meelwormen aan de vogels voeren. Meelwormen zijn bij veel plekken te koop, dus er is geen trip naar een exotische supermarkt nodig. Het eten zou je eventueel in een silo kunnen plaatsen.
 4. Van nature voor natuur
  Gebruik geen gif en chemicaliën in je tuin! Als je met verschillende spulletjes probeert insecten weg te halen, haal je ook het eten van de vogels weg. Dieren leven van elkaar, laat dus de kringloop van het leven in stand.
 5. Tuin make-under?
  Om insecten niet nog meer weg te jagen, moet je de borders van je tuin niet al te schoon maken. Laat wat takken en bladeren liggen en maak een mooi gebied voor je nieuwe vleugelvrienden. Zorg er ook voor dat er in je tuin verschillende niveaus met geleidelijke overgangen te vinden zijn. Plant meerdere soorten bloemen, struiken en/of bomen. De ondergroei kan je laten zitten. Ook hier worden de insecten, en dus de vogels, blij van.
 6. Een, rustige, plek onder de zon
  Al die mooie natuur kan je tuin in een vogelparadijs toveren, alleen is er nog iets waar vogels van houden: rust. Creëer een rustige plek in je tuin, waar de vogels zichzelf kunnen zijn.

Met deze tips is je vogelvriendelijke tuin compleet!

Tags: