Theater bij de boer: Koning van het Grasland

juli 2, 2018

Theater bij de boer: Koning van het Grasland

Op 11, 12, 13 en 14 juli is de theatervoorstelling ‘Koning van het Grasland’ te zien op Boerderij De Bonte Parels in Westbroek. De voorstelling gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. Voor de voorstelling op 11 juli hebben de provincie en de partners van het Actieplan Duurzame Landbouw met Natuur vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Koning van het Grasland, het nieuwe stuk van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop.

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. De locatie is Boerderij De Bonte Parels in Westbroek: één van de duurzame boerenbedrijven die de NMU eerder in het zonnetje zette.

Kaartverkoop

Kaarten voor voorstelling en diner kosten elk 22,50 euro en zijn te bestellen bij Stadsschouwburg Utrecht.