Terugblik bijeenkomst 30 januari: ‘Zonnevelden’

februari 6, 2019

Terugblik bijeenkomst 30 januari: ‘Zonnevelden’

‘van A tot Z – Wat werkt en wat werkt niet?’

Woensdag 30 januari kwamen gemeentemedewerkers, ontwikkelaars, bewoners en wethouders bij elkaar om te kijken naar ‘best practices’ van gemeentelijk beleid & inzet op het thema energielandschappen. Doel hiervan was vooral; leren van elkaar en leren van eerdere projecten. 

Op basis van een vergelijking van het stilgevallen zonproject in Vathorst-Noord (Amersfoort) en het gerealiseerde coöperatieve Zonnepark De Vlaas (Deurne) zijn we op zoek gegaan naar de do’s en dont’s voor gemeenten en ontwikkelaars: hoe kun je een zonnepark zo ontwikkelen en inpassen dat gemeenschap en raad ermee instemmen?  Over deze casussen is in groepen en plenair gepraat, om ze kennis te delen. Daarbij werden een aantal vragen in het achterhoofd gehouden, waaronder; hoe leid je als gemeente met beleid en actieve inzet de ontwikkeling van zonnevelden in goede banen? Hoe werk je daarbij optimaal samen met ontwikkelaar én de omgeving? En wat moet je in ieder geval wel of niet doen om tot een gedragen eindresultaat te komen?

Benieuwd naar de presentaties en het uitgebreide verslag met daarin aanbevelingen? Of heb je ideeën voor een nieuwe bijeenkomst over dit onderwerp? Neem dan contact op met Gerben de Vries (g.devries@nmu.nl)

De sessie is onderdeel van het Gemeentelijk Kennisprogramma Energielandschappen, aangeboden aan Utrechtse gemeenten door Provincie Utrecht en de Natuur en Milieufederatie.

 

 

Tags: