Symposium Landschap en Cultuurhistorie van Utrecht-west: denk mee!

februari 25, 2019

Symposium Landschap en Cultuurhistorie van Utrecht-west: denk mee!

Het prachtige oer-hollandse landschap in het westen van Utrecht moet met al haar schoonheid behouden worden. Maar hoe moet dit gebeuren? Dat wordt er op 14 maart besproken tijdens het Symposium Landschap en Cultuurhistorie.

Het landschap kenmerkt zich door veenweiden, plassen, kronkelende riviertjes, met daartussen een historisch slotenpatroon en knotbomen. Het herbergt prachtige waterrijke natuurgebieden, buitenplaatsen, lintdorpen, historische stadjes en waterlinieforten. Dit unieke landschap krijgt te maken met grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, de energietransitie, toegenomen recreatie en het wegtrekken van agrariërs.

Het kenmerkende lanschap met al haar schoonheid moet natuurlijk behouden en zelfs versterkt worden. Hiervoor moet actie worden ondernomen. Maar hoe gaat dit gebeuren? Dat gaat besproken worden op 14 maart tijdens het Symposium Landschap en Cultuurhistorie. Als je goede ideeën hebt, deel ze dan via socialmedia met de hashtag #behoudL&C. Je ideeën worden vervolgens voorgelegd aan de deelnemers.

Wij willen het kenmerkende landschap met al haar schoonheid graag behouden en zelfs versterken, en daarom moeten we actie ondernemen. Hoe? Dat bespreken we op 14 maart tijdens het Symposium Landschap en Cultuurhistorie. Denkt u met ons mee? Deel goede ideeën via de sociale media met de hashtag #behoudL&C en we leggen ze tijden het symposium aan de deelnemers voor.

Programma

Onder leiding van de dagvoorzitter Menno Bentveld, bekend van Vroege Vogels, begint het symposium met een aantal inspirerende lezingen door in elk geval Teo Wams (directeur Natuurbeheer Natuurmonumenten), Rolf Steenwinkel (loco-dijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en Henk Baas (hoofd Landschap Rijksdienst Cultureel Erfgoed).

Daarna zijn er verschillende workshops waarin we concrete ideeën willen ophalen om het landschap te behouden en bedenken we hoe we het landschap op de kaart kunnen zetten bij de provincie en andere partijen in het gebied. De provincie maakt na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart een nieuw collegeprogramma, dus laten we het ijzer smeden nu het heet is. Het is vijf voor 12!

Tijd en locatie

Het Symposium wordt gehouden van 13:00 tot 17:30 uur gehouden op de buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17 in Maarssen. Vanwege het aantal aanmeldingen is het niet meer mogelijk om je aan te melden. Je kan wel op de wachtlijst gezet worden. Dit kan door een email te sturen naar info@utrecht-west.com.

Als je je hebt aangemeld en toch niet kan komen, meld je dan af bij info@utrecht-west.com.  Dan kunnen we iemand anders blij maken.

Tags: