Stedelingen willen vervuiling de binnenstad uit

maart 5, 2018

Stedelingen willen vervuiling de binnenstad uit

Vervuilende dieselauto’s moeten uit de binnensteden geweerd worden, zo vindt de meerderheid van de inwoners van de twintig grootste gemeenten. Er moet meer worden gedaan om de luchtvervuiling terug te dringen, en een meerderheid wil een invoering van milieuzones. Dit blijkt uit onderzoek door I&O research.

Van de twintig grootste gemeenten vindt twee derde van de inwoners dat ruimte voor groen en fietsers ten koste mag gaan van de plek voor auto’s. Rotterdam en Utrecht zijn hierbij koplopers en hebben al milieuzones. Dieselauto’s van voor 2001 worden hier uit de binnenstad geweerd. In Amsterdam krijg je geen nieuwe parkeervergunning meer voor dieselauto’s van voor 2005. Daarnaast zijn er in steden zoals Arnhem, Maastricht, Leiden en Nijmegen nieuwe plannen in de maak voor milieuzones.

Hoogleraar Transportbeleid van de TU Delft Bert van Wee stelt dat de kans groot is dat mensen tevreden zullen zijn over de maatregelen indien die eenmaal genomen zijn. Hij stelt: “Mensen moeten vaak eerst kennismaken met controversiële besluiten en worden dan nog positiever dan ze van tevoren hadden verwacht”.

“De rol van de fiets, voetganger en het ov wordt groter en de rol van de auto wordt in stedelijke gebieden in Nederland geleidelijk kleiner.” – Bert van Wee

Bron: Algemeen Dagblad