Regering geeft bedrijven twee jaar tot uitbreiding statiegeld

maart 14, 2018

Regering geeft bedrijven twee jaar tot uitbreiding statiegeld

De Nederlandse regering geeft het bedrijfsleven twee jaar de tijd om beter te gaan recyclen. Hierbij is het plan dat het aantel flesjes in zwerfafval met 70-90% vermindert wordt. Er komt statiegeld op plastic flesjes indien dit niet lukt. 

 

Het uitstellen van een concreet en definitief besluit sluit niet aan op de oproep van 80% van de bevolking. De Statiegeld alliantie, waaronder de Natuur en Milieufederaties vinden het een gemiste kans en staan voor een invoering van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in 2018.

De afgelopen jaren is gebleken dat de aanpak die nu gehanteerd wordt niet voldoende functioneert. Teveel zwerfafval bij o.a. straten en straten krijgen niet genoeg vrij van flesjes en blikjes. Al in 2002 werd de belofte van dit statiegeld gemaakt maar werd niet uitgevoerd. Zestien jaar later, op dit moment, dreigt de geschiedenis zich te herhalen, uitstel en afstel.

De statiegeldalliantie herhaalt haar oproep aan de regering om werk te maken van een onmiddellijke uitbreiding van het statiegeld tot alle PET-flessen en blikjes. Hierbij roepen ze mensen op om hun stem actief te laten horen, bijvoorbeeld door politieke partijen en/of de regering aan te schrijven.

 

Bron: Trouw en Statiegeldalliantie